Kinetoterapia poate fi solutia pentru afectiunile profesionale ale clujenilor
Nu este de mirare ca exista peste 20 de cabinete de kinetoterapie in Cluj-Napoca daca ne gandim la numarul studentilor care stau peste 8 ore zilnic la birou, la numarul programatorilor, al contabililor, al managerilor, al soferilor, al stomatologilor sau al muncitorilor pe liniile de productie. Organismul uman nu a fost creat pentru munca de birou, iar atunci cand neglijam acest aspect si nici nu intervenim cu nimic pentru a compensa situatia, apar problemele.

Cele mai frecvente "afectiuni profesionale" cu care se comfrunta centrul de recuperare medicala KinetikMed din Cluj-Napoca sunt: spondiloza cervicala, scolioza, cifoza, lombosciatica, contracturile musculare sau banalele dureri articulare. Ceea ce ne surprinde destul de des este faptul ca o mare parte ale acestor persoane se obisnuiesc cu durerea si o accepta in viata lor ani de zile, considerand ca e cat se poate de normala avand in vedere situatia lor. Insa acest lucru nu este nicidecum adevarat. Chiar daca locul de munca ne obliga sa stam la birou sau in masina zece ore pe zi, exista solutii cat se poate de eficiente! Desigur, ar fi cu mult mai bine din punct de vedere terapeutic ca factorul nociv sa dispara, insa nu putem renunta cu totii la locurile de munca. Dar daca factorul nociv ramane, cel putin putem incerca sa compensam acest lucru prin introducerea unui factor benefic in viata nostra astfel incat sa incercam o echilibrare a balantei. Cu alte cuvinte, daca suntem sedentari si nu facem sport constant, cel putin sa avem grija ce mancam. Sau daca nu putem manca rational, cel putin sa facem un sport.

Cam asa stau lucrurile si cu afectiunile profesionale. Nu putem scadea numarul de ore pe care le petrecem la birou. Stam in aceeasi pozitie (de multe ori incorecta) ore in sir. Musculatura ramane nemiscata si incordata pentru a ne putea sustine corpul. Pe masura ce trece timpul, lanturile musculare devin tot mai contractate si preseaza pe vasele de sange (vasoconstrictie). Scade cantitatea de sange care iriga lanturile musculare si apare un deficit de oxigen intramuscular (hipoxie) si o acumulare in muschi de produsi de catabolism (acid uric, acid lactic). Apar astfel dureri musculare permanente si odata cu acestea se accentueaza si mai mult pozitiile vicioase (vom avea o pozitie tot mai incorecta cauzata de o permanenta durere si un permanent discomfort). Aceste pozitii vicioase prelungite duc de dereglari permanente ale staticii si ale aliniamentului corporal: apar asimetrii la nivelul soldurilor si ai umerilor, lordoze lombare, cifoze dorsale compensatorii, scolioze, rotatii in ax ale vertebrelor. Dupa o vreme, aceste curburi si asimetrii nefiziologice se consolideaza prin aparitia fibrolizarilor sau calcifierilor (aderente). Cu cat trece mai mult timp, cu atat este mai dificila recuperarea deoarece articulatiile isi pierd gradele de libertate si supletea, musculatura devine tot mai rigida iar tendoanele si ligamentele vor limita tot mai mult mobilitatea.

Pare un drum fara iesire insa nu este deloc asa. Chiar daca dupa cateva luni de servici apar aceste inerente manifestari, un program bine structurat alcatuit din proceduri de kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic poate aduce beneficii complet neasteptate. Sute de pacienti care au suferit in liniste ani de zile au scapat complet de dureri cu ajutorul acestor programe. Si nu este absolut nimic magic la mijloc.

Fizioterapia este unul una dintre cele mai eficiente metode de stimulare neuromusculara: creste metabolismul celular, stimuleaza eliminarea produsilor de catabolism din muschi, cresc considerabil cantitatea de sange intramuscular, provoaca vasodilatatie si mai mult, stimuleaza secretia de endorfine (un hormon care creeaza o stare de bine, cunoscut si ca hormonul fericirii). La nivel articular, fizioterapia stimuleaza secretia de lichid sinovial, ceea ce duce la o mai buna lubrifiere articulara si la o mai buna hidratare a tesuturilor moi intraarticulare.

Masajul creste si el cantitatea de sange din muschi si favorizeaza eliminarea toxinelor. De asemenea, masajul este deosebit de important pentru cresterea elasticitatii fibrelor musculare si pentru eliminarea "focarelor de contractura" (zone ale muchiului care sunt foarte contracturate, prin ruperea puntilor transversale dintre miofilamentele de actina si miozina (face parte din mecanismul contractiei musculare).

Kinetoterapia insa are cel mai important rol in acest proces deoarece este singura modalitate prin care se poaterecuperara sau intretine mobilitatea articulara, forta musculara, stabilitatea articulara si coordonarea. Cu ajutorul kinetoterapiei se pot recupera toate functiile pierdute sau ingreunate de statul prelungit la birou sau de sedentarism.

Am incercat, si am reusit pana la urma sa ducem si mai departe acest proces. Multi pacienti s-au recuperat complet si a aparut frecvent intrebarea: "bun, ma simt mult mai bine, dar ce voi face de acum? ma intorc in vechea rutina?". Asa a luat nastere KinetikGym, singura sala din Cluj-Napoca axata exclusiv pe personal training. Un antrenor profesionist lucreaza cu maxim doua persoane in acelasi timp si se focuseaza permanent pe obiectivele clientului. Datorita experientei antrenorului si datorita infrastructurii disponibile, rezultatele sunt rapide si de cele mai multe ori, surprinzatoare.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează