Kinetoterapia postoperatorie in Cluj
La centrul de recuperare medicala KinetikMed din Cluj-Napoca se efectueaza tratamente postoperatorii de mai bine de cinci ani cu o rata de succes de peste 90%. Ne referim aici la recuperarea postoperatorie a afectiunilor aparatului locomotor: leziuni sau rupturi ale ligamentelor incrucisate, rupturi ale ligamentelor colaterale ale genunchiului, ruptura totala sau partiala de tendon ahilean, protezare sold, protezare genunchi, hernie de disc, sutura nervi, accidente vasculare hemoragice, etc.

Primul lucru de care are nevoie un pacient care a suferit o interventie chirurgicala este consilierea. Operatia nu este ceva ce experimentam in fiecare zi si este normal sa ne aduca multe intrebari si neliniste. Nu stim daca ne vom recupera complet sau daca vom ramane cu sechele, nu stim care sunt pasii urmatori in procesul de recuperare, nu stim cat va dura recuperarea si care sunt costurile acesteia. Credem ca un kinetoterapeut bun poate si trebuie sa raspunda la toate aceste intrebari inainte de inceperea recuperarii medicale. Acesta este principalul motiv pentru care intreaga echipa KinetikMed se implica intens in informarea corecta a pacientilor si in consilierea acestora atat inaintea cat si in timpul recuperarii. Colaborarea intre pacient si kinetoterapeut este esentiala pentru ca recuperarea sa se realizeze in cele mai bune conditii.

Alcatuirea planului de tratament este fundatia intregului proces de recuperare. Kinetoterapeutul trebuie sa stie clar care sunt obiectivele tratamentului pe termen scurt, care sunt obiectivele pe termen lung, care sunt etapele recuperarii si care sunt protocoalele terapeutice care vor face posibila atingerea tuturor acestor obiective. O imagine clara asupra intregului proces va creste eficienta si rapiditatea tratamentului datorita lipsei "timpilor morti" si datorita focusarii permanente a kinetoterapeutului pe elementele cele mai importante.

Kinetoterapia nu se bazeaza pe niste seturi de exercitii standard aferente fiecarei patologii. Procesul de recuperare este dinamic si se schimba in functie de stadiul recuperarii si in functie de feedback-ul oferit de pacient. In cazul recuperarii postoperatorii, principalele etape ale tratamentului sunt urmatoarele: reducerea inflamatiilor si a durerilor prin fizioterapie si masaj, recuperarea mobilitatii articulare si ruperea aderentelor prin kinetoterapie pasiva si pasivo-activa, cresterea fortei musculare si a masei musculare prin kinetoterapie activa, stabilizarea articulatiilor prin tonifierea musculaturii periarticulare, consolidarea schemelor motrice dinamice, imbunatatirea coordonarii si cresterea rezistentei la efort. Kinetoterapeutul trebuie sa constientizeze toate aceste etape inca dinaintea inceperii tratamentului. Atunci cand toate aceste obiective terapeutice sunt atinse, recuperarea este un succes.

Centrul de recuperare medicala KinetikMed din Cluj-Napoca are la baza un set de reguli si protocoale care sa maximizeze rezultatele terapeutice, iar timpul a demonstrat ca atunci cand exista o viziune de ansamblu clara, o pasiune pentru ceea ce facem si o perfectionare continua, se intampla lucruri minunate.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează