Kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti imobilizati in Cluj-Napoca
Recuperarea medicala este obligatorie in cazul multor patologii si nu de putine ori pacientul nu are posibilitatea de a se deplasa la un centru de recuperare. Recuperarea medicala trebuie inceputa la timp si continuata pana cand pacientul este complet recuperat. Acesta este motivul pentru care centrul de recuperare medicala KinetikMed ofera servicii de recuperare medicala prin kinetoterapie si la domiciliul pacientilor din Cluj-Napoca.

Kinetoterapia sta la baza recuperarii postoperatorii sau a afectiunilot reumatice, ortopedice sau neurologice. Pentru ca recuperarea medicala la domiciliu sa aiba randamentul terapeutic dorit, trebuiesc respectate anumite principii de baza: principiul non-nocere, principiul precocitatii tratamentului, principiul progresivitatii, principiul individualitarii tratamentului si principiul tratamentului complet. Respectarea acestor principii este esentiala pentru o recuperare completa si fara sechele.

Principiul non-nocere in kinetoterapie se refera la evitarea procedurilor sau metodelor terapeutice care prezinta un risc de a agrava starea pacientului. Inainte de toate e important sa nu agavam lucrurile, iar kinetoterapeutul trebuie sa-i explice pacientului care sunt miscarile sau actiunile care i-ar putea dauna. A apela la un kinetoterapeut imediat dupa o interventie chirurgicala este cea mai buna decizie deoarece acesta pe langa procedura de kinetoterapie in sine, mai ofera si informatii de o mare valoare pentru pacient. Din cauza lipsei de informatie, multi pacienti cred ca se pot recupera singuri acasa dar nestiind ce sa faca in acest sens isi agraveaza starea, iar cand isi dau seama ca se simt tot mai rau sau ca nu evolueaza cum s-ar fi asteptat, este deja prea tarziu pentru o recuperare eficienta si rapida.

Principiul precocitatii tratamentului in kinetoterapie se refera la respectarea datei optime de incepere a tratamentului de recuperare. Orice amanare a tratamentului ingreuneaza si prelungeste procesul terapeutic. La nivelul articulatiilor imobilizate timp indelungat apar aderente si fibrolizari intraarticulare, ceea ce face tot mai dificila recuperarea. De asemenea, forta si elasticitatea lanturilor musculare scade pe masura ce tratamentul este amanat. Programul de kinetoterapie inceput la timp, la domiciliul pacientului, chiar inainte ca acesta sa se poata deplasa, creste mult randamentul terapeutic si grabeste semnificativ recuperarea.

Principiul progresivitatii in kinetoterapie se refera la cresterea graduala a dificultatii exercitiilor fizice, la o crestere treptata a fortei de mobilizare a articulatiilor pentru imbunatatirea amplitudinii de miscare si la o crestere treptata a rezistentei la efort a pacientului. Multi pacienti cred ca cu cat vor forta mai tare, cu atat se vor recupera mai repede. Pentru o recuperare optima, se recomanda respectarea cu strictete a indicatiilor kinetoterapeutului. A forta mai mult decat e cazul sau a sari peste etapele protocolului de tratament poate agrava starea pacientului sau poate duce chiar la o recidiva.

Principiul individualizarii tratamentului in kinetoterapie se refera la o personalizare a schemei terapeutice in funcie de particularitatile fiecarui pacient in parte. Chiar daca in cele mai multe situatii, recuperarea se face respectand un protocol bine stabilit al afectiunii de care sufera pacientul, rareori se intampla ca un kinetoterapeut sa trateze o singura afectiune izolata. De obicei pacientul sufera de mai multe afectiuni care au o legatura intre ele, iar planul de tratament trebuie alcatuit tinand cont de toate aceste particularitati. Sunt situatii in care nu se pot trata toate afectiunile in acelasi timp. In aceasta situatie se prioritizeaza, punandu-se accent pe afectiunile care prezinta un risc mai ridicat. Exista deasemenea posibilitatea ca un program de exercitii foarte benefic pentru o afectiune, sa fie contraindicat pentru o alta afectiune de care sufera acelasi pacient. Si in aceasta situatie, trebuiesc descoperite exercitii care sa nu deuneze nici unei afectiuni. Recuperarea medicala la domiciliu cu ajutorul unui kinetoterapeut are avantajul de a beneficia de experienta si de cunostiintele unui specialist care este in masura sa stabileasca un program personalizat de tratament, cu un randament terapeutic maxim si fara efecte secundare nedorite.

Principiul tratamentului complet in kinetoterapie se refera la continuarea tratamentului pana in punctul in care s-au recuperat complet toate functiile afectate. Un tratament de recuperare este complet atunci cand s-a recuperat mobilitatea articulatiilor afectate, forta lanturilor musculare periarticulare, stabilitatea articulara, coordonarea si rezistenta la efort. Sunt pacienti care au tendinta sa renunte la tratamentul de recuperare atunci cand nu mai au dureri sau in momentul in care se simt mai bine, insa a renunta inainte de indeplinirea tuturor obiectivelor terapeutice poate duce la un regres in perioada imediat urmatoare sau chiar la o recidiva.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

REDUCERI LA TRATAMENTE

 
Se respecta protocoalele medicale
Randament terapeutic crescut
Aparatura moderna si profesionala
Consiliere de specialitate
Recuperare rapida si sigura
Beneficii de lunga durata
Eliminarea rapida a durerilor
Scaderea amplitudinii riscurilor
Seriozitate si profesionalism
Conditii de lucru adecvate
Tratamente absolut naturale
Beneficiile se observa rapid
Se monitorizeaza evolutia