Masaj pentru nou nascuti
In momentul nasterii, muschii copilului nu sunt inca bine definiti, acesta dezvoltandu-si calitatile si functiile specifice pe masura ce creste si devine mai activ, si mai ales, o data cu aparitia mersului. Masajul are rolul de a stimula si fortifica musculatura copilului, sustinuta de un sistem osos adaptat sa asigure o crestere armonioasa, pregatindu-l pentru efectuarea in conditii optime a elementelor de hidroterapie si kinetoterapie.
    
Avand in vedere faptul ca nou-nascutul nu dispune inca de capacitatea de autoreglare, avand un sistem labil din punct de vedere termic, el este dependent de temperatura mediului ambiant. De aceea, o temperatura ideala in camera unde se efectueaza masajul, indiferent de anotimp, este de 20-22 grade Celsius.
    
Masajul, in general se adreseaza strict sistemului muscular, iar tehnicile se reduc la efleuraj (netezire) care se executa pe lungimea muschiului de-a lungul celor doua insertii. Efectuarea masajului care se adreseaza tuturor grupelor de muschi, nu trebuie sa dureze mai mult de 15-20 minute. Masajul noului nascut are si anumite ,,atentionari" in sensul evitarii atingerii zonelor ganglionare (gat, axila, inghinal), si a zonelor erogene (ombilic, mameloane, genital).
    
De-a lungul membrelor inferioare si membrelor superioare, se executa neteziri usoare si ritmice si se urmareste tonifierea acestei musculaturi. In cazul pozitiilor defectuoase, care tin de dezvoltarea copilului in faza intrauterina si sunt diagnosticate ca pozitii de atitudine, masajul membrelor va fi modificat in functie de necesitatile constatate.  Masajul piciorului este important, mai ales atunci cand copilul prezinta modificari de forma, de pozitie si de functionalitate motorie ale acestuia. Pentru combaterea pozitiei de usoara flexiune a membrelor se indica manevre relaxatoare de netezire si frictiune, executate pe fata anterioara a membrului superior si pe deltoid, iar la membrul inferior pe fata mediala si posterioara a coapsei.
    
Masajul abdomenului, urmareste rezolvarea meteorismului gastric, responsabil de disconfortul produs de colicile abdominale ale nou-nascutului si stimularea peristaltismului, prin fortificarea musculaturii abdominale. Masajul toracelui, prin tapotarea acestuia cu miscari simultane ale degetelor, cu intensitate medie, isi propune stimularea alveolelor pulmonare, pentru un aport sporit de oxigen si drenarea secretiilor care sa evite suprainfectarea.
    
Masajul spatelui urmareste tonifierea musculaturii prin efleuraj, care se efectueaza strict de o parte si de alta a coloanei vertebrale, cu miscari ascendente si descendente, pentru muschii paravertebrali. Tapotarea toracelui se executa cu miscari de presiune medie, avand ca rol stimularea alveolelor pulmonare, drenarea secretiilor si cresterea aportului de oxigen.
    
Masajul cutiei craniene, urmareste modelarea si corectarea unor asimetrii craniene, cauzate de pozitii defectuoase intrauterine. Masajul facial, ajuta la drenarea secretiilor din canalul lacrimal, care de multe ori este infundat si la eliminarea secretiilor din cavitatile nazale. La nivelul gatului, se executa manevre de rulare cu dosul palmelor evitand zona ganglionara.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează