Tratament torticolis
Torticolisul consta dintr-o inclinare a capului si a gatului pe partea afectata si rasucirea pe partea sanatoasa. Aceasta afectiune se datoreaza scurtarii si contracturii unuia din cei doi muschi sternocleidomastoidieni. Cauzele torticolisului sunt multiple. Poate aparea prin diformitati congenitale osoase, prin retractii musculare a sternocledeidomastoidianului (torticolis congenital). Torticolismul mai poate fi cauzat de: inflamatii, spasme, cicatrici, discopatii cervicale, traumatisme, afectiuni neurologice (paralitice sau spastice), afectiuni reumatice, afectiuni psihice (isteria), etc. Mai poate aparea din cauza unei surzenii inelgale, sub denumirea de torticolis auditiv sau datorita unui deficit unilateral vizual, sub denumirea de torticolis vizual.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea durerilor care apar la miscare si eliminarea acestora
Inducerea reflexa a relaxarii musculare prin tehnici de facilitare neuro-musculare
Stretching-ul elementelor moi pentru cresterea amplitudinii de miscare
Tonifierea in regim de alungire a muschiului sternocleidomastoidian scurtat ci contractat pe partea bolnava
Tonifierea in regim de scurtare a muschiului sternocleidomastoidian de partea opusa deficientei
Corectarea asimetriei centurii scapulare
Evitarea formarii aderentelor si a fibrolizarilor
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale prin fizioterapie si masaj
Micsorarea considerabila a duratei recuperarii cu ajutorul fizioterapiei si kinetoterapiei
Vasodilatatie puternica in scopul oxigenarii tesuturilor
Stimularea eliminarii produsilor de catabolism din muschi

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie prin intermediul posturarilor, mobilizarilor, a stretchingului, precum si a importantelor exercitii de tonifiere in regim de alungire a muschiului sternocleidomastoidian scurtat si contractat de partea bolnava si de tonifiere in regim de scurtare a muschiului sternocleidomastoidian de partea opusa deficientei, devine de mare folos in tratarea torticolisului. Kinetoterapia practic intervine in diminuarea durerilor si a contracturilor musculare si realizeaza cresterea amplitudinii de miscare.
Procedura de electroterapie folosind curentii diadinamici, de joasa si de medie frecventa, combate durerea, relaxeaza musculatura afectata, creste troficitatea, imbunatateste circulatia sanguina si oxigenarea tesuturilor afectate. Efectuat profund, reduce contractura musculara si amelioreaza totodata tonusul muscular.
Procedura de laser terapeutic se dovedeste a fi un tratament eficace al contracturilor musculare. Stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular si reduce procesele aderentiale.
Procedura de masaj terapeutic este foarte eficient, in mod special daca este aplicat inaintea tratamentului kinetic. Este o completare eficienta si a tratamentului de fizioterapie, cu efect calmant si miorelaxantce realizeaza cu usurinta diminuarea durerilor si relaxarea musculaturii interesate. Masajul imbunatateste circulatia sanguina locala si indeparteaza factorii  metabolici din grupul muscular afectat. 

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Daca va simtiti mult mai bine doar dupa cateva sedinte, nu abandonati tratamentul.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Evitati suprasolicitarea muschilor contracturati pe perioada tratamentului.
Efectuati posturile defectuoase.
Deprindeti pozitia corectiva: aplecarea spre partea sanatoasa si rasucirea spre partea bolnava.
Inainte de a incepe o activitate fizica solicitanta, incalziti bine toate grupele musculare.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru torticolis?
Tratamentul torticolisului consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
   
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea torticolisului?
Numarul de sedinte necesare depinde de starea fiecarui caz in parte si este stabilit de catre terapeut. De cele mai multe ori sunt suficiente 12 sedinte. Chiar daca durerile si contracturile musculare dispar doar dupa cateva sedinte, recomandam efectuarea unui tratament complet pentru evitarea riscului de recidiva, mai ales daca vorbim despre o activitate sportiva intensa.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea torticolisului?
Se recomanda efectuarea a 5 sedinte pe saptamana, pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim care sa se pastreze in timp.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru torticolis?
Durata unei sedinte de tratament pentru torticolis, este de aproximativ 50 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru torticolis?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
De cele mai multe ori, efectele tratamentului se pastreaza in timp, insa torticolisul este uneori inerent in sportul de performanta, in activitatile lucrative desfasurate in pozitii vicioase, sau chiar in timpul somnului. Cu toate acestea, viitoarele contracturi musculare vor fi recuperate cu mult mai usor si intr-un timp mai scurt. De asemenea, efectuarea acestor tratamente scad riscul accidentarilor si complicatiilor. Pentru persoanele care nu efectueaza sport de performanta, efectele tratamentului pentru torticolis se pastreaza ani de zile.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare.
 
Voi putea practica sportul sau efectua activitatile cotidine dupa recuperarea torticolisului?
Categoric da. Torticolisul nu constituie o piedica in calea efectuarii sportului sau activitatilor obisnuite daca este abordat si tratat corespunzator.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Daca nu apar situatii neprevazute, torticolisul nu necesita repetarea tratamentului de recuperare. In caz de recidiva, tratamentul trebuie repetat.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează