Tratament tulburari de coordonare
Pentru ca miscarea sa se produca in bune conditii si sa fie folositoare, ea trebuie sa fie coordonata. Prin coordonare se intelege ,,combinarea activitatii unui numar de muschi in cadrul unei scheme de miscare continua, lina, executata in conditii normale". Coordonarea miscarilor se realizeaza printr-o conlucrare armonioasa dintre mai multe grupe musculare care iau parte la efectuarea miscarii. O miscare coordonata presupune ipso facto, control si echilibru. O activitate coordonata este automata, neperceputa constient desi ea poate fi indeplinita si constient. Controlul activitatii coordonate, este ,,monitorizat" prin mecanismul de feed-back al proprioceptiei si centrilor subcorticali. Daca proprioceptia senzitiva sau centrii subcorticali sunt afectati, apar tulburari in coordonarea miscarilor.

Principalele beneficii ale tratamentului

Mentinerea amplitudinii de miscare in limitele normale
Activarea neuromusculara prin tehnici de facilitare si prin proceduri de fizioterapie
Prevenirea hipotoniei si imbunatatirea tonusului muscular
Crearea si dezvoltarea de noi scheme motrice corecte (miscari complexe si dinamice)
Prevenirea tulburarilor de mers specifice diverselor afectiuni
Recuperarea fortei si a rezistentei musculare
Ameliorarea circulatiei sanguine si a troficitatii locale
Evitarea fibrolizarilor si a aderentelor articulare prin masaj terapeutic
Recapatarea increderii in fortele proprii
Redobandirea independentei functionale
Recapatarea fortei si a puterii de munca

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, este extrem de necesara in tratamentul tulburarilor de coordonare. Prin intermediul metodelor si tehnicilor sale specifice utilizeaza facilitarea periferica si centrala in tratamentul tulburarilor de coordonare. Dintre tehnicile neuroproprioceptive de facilitare, tehnica Kabat, ce a fost construita tocmai pe principul gesticii umane uzuale, se dovedeste a fi foarte importanta in tratarea tulburarilor de coordonare. Prin tratament postural, prin prevenirea anumitor pozitii vicioase a membrelor superioare, si inferioare care la randul lor previn retractiile musculotendinoase, aderentele articulare, si cu ajutorul mobilizarilor pasive, se obtine o buna reeducare functionala. Dupa ce schema motorie primitiva a fost creata, se urmareste cresterea amplitudinii, rapiditatii, preciziei, fortei gestului analitic, treptat urmarindu-se cresterea coordonarii neuro-musculare si a echilibrului. Terapia prin miscare urmareste stimularea tonusului musculaturii, in scopul prevenirii hipotoniei si atrofiei musculare, prin exercitii pasive, pasivo-active, exercitii pentru promovarea stretch-reflex-ului. Odata cu cresterea capacitatii de contractie a muschilor interesati, se doreste cresterea fortei musculare, astfel kinetoterapia folosind exercitiile pasivo-active, exercitiile analitice pentru fiecare muschi, exercitiile izometrice cat si cele izotonice cu rezistenta progresiva, in vederea atingerii acestui scop.
Procedura de electroterapie prin aplicarea diversitatilor de curenti duce la obtinerea de efecte excitatorii si stimulo-motorii, datorita actiunii acestora asupra placii neuromotorii din muschi, realizand astfel contractia musculara. Cu alte cuvinte, electroterapia intervine in stimularea si cresterea tonusului musculaturii.
Procedura de laser terapeutic stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular si reduce procesele aderentiale.
Procedura de masaj terapeutic are rolul de-a pregati musculatura pentru realizarea programului de kinetoterapie, in acest sens, aceasta terapie utilizeaza manevre care conduc spre obtinerea de efecte tonifiante si stimulante ale musculaturii afectate.  Pe langa stimularea functiilor neurologice, masajul medical intervine in asuplizarea tesututilor, imbunatatirea tonusului muscular si imbunatatirea circulatiei sanguine.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Urmariti-va cu atentie propriile miscari si incercati sa le constientizati.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele vizibile nu apar foarte rapid.
Continuati cu strictete medicatia prescrisa de medicul dumneavoastra.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul tulburarilor de coordonare?
Tratamentul tulburarilor de coordonare, consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
   
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea tulburarilor de coordonare?
Numarul de sedinte necesare depinde de starea fiecarui caz in parte si este stabilit de catre terapeut. In cazul tulburarilor de coordonare, recuperarea poate dura cateva luni.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea tulburarilor de coordonare?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru tulburari de coordonare?
Durata unei sedinte de tratament, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru tulburari de coordonare?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Odata ce grupele musculare vor primi comenzile corespunzatoare de la sistemul nervos iar schemele motrice vor fi suficient de dezvoltate si stabilizate, efectele se vor pastra in timp.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Deasemenea, oferim consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratarea tulburarilor de coordonare?
In mare parte tine de afectiunea care a determinat tulburarile de coordonare. Insa, odata ce va veti recapata independenta functionala va veti putea relua programul normal, cel avut inainte de aparitia afectiunii.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Este bine sa repetati tratamentul de doua ori pe an, insa pe masura ce starea dumneavoastra va evolua, durata acestor tratamente se va scurta considerabil.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează