Tratament artroza
Artroza este boala degenerativa a unei articulatii. Face parte din categoria bolilor reumatismale degenerative, fiind o afectiune articulara cronica. Este mai frecventa in randul persoanelor in varsta, insa poate aparea si la persoanele mai tinere datorita modului de viata, a dietei necorespunzatoare, a eforturilor repetitive ce suprasolicita o anumita articulatie. Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara intalnita la om.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si chiar eliminarea durerilor
Cresterea mobilitatii articulare
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice
Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii
Imbunatatirea fortei musculare
Stimularea secretiei de lichid sinovial articular
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale
Efect de vasodilatatie puternica, ce permite oxigenarea tesuturilor
Incetinirea considerabila a procesului degenerativ
Prevenirea riscurilor pentru recidiva

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, prin intermediul metodelor si tehnicilor sale specifice folosite in tratamentul artrozei, poate ajuta mult in ceea ce priveste calmarea durerilor si intr-o oarecare masura si in ceea ce priveste recuperarea artrozei, precum si prevenirea riscurilor pentru recidiva afectiunii. Kinetoterapia, terapia care domina in tratamentul artrozei, urmareste deasemenea redobandirea mobilitatii articulatiilor afectate prin adoptarea unor posturi specifice, prin mobilizari autopasive si miscari active. Aceasta terapie impune efectuarea anumitor exercitii atent monitorizate si gradate, adaptate pentru fiecare pacient in parte, in scopul redobandirii fortei musculare a musculaturii flexoare, extensoare, supinatoare si pronatoare. Exista anumite particularitati in recuperarea cotului: cotul inflamat nu trebuie mobilizat pana la disparitia inflamatiei, iar mobilizarile pasive nu sunt recomandate in recuperarea cotului, din cauza pericolului de aparitie a miozitelor calcare.
Procedura de electroterapie prezinta un rol extrem de favorabil in tratarea artrozei. In scopul calmarii durerilor cauzate de artroza, electroterapia vine in ajutorul pacientului prin formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii, pregatind totodata pacientul pentru tratarea afectiunii prin kinetoterapie. Electroterapia, constituita din: curenti interferentiali, curent galvanic, ultrasunete, radiatii infrarosii, are urmatoarele efecte benefice, pe langa cel de ameliorare a durerilor, in tratarea artrozei: reduce inflamatia, stimuleaza musculatura din jurul articulatiei afectate, creste mobilitatea articulara.
Procedura de laser terapeutic stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in incetinirea proceselor degenerative articulare.
Procedura de masaj terapeutic, in scopul ameliorarii durerilor in artroza, se refera la executarea unor manevre sedative (de relaxare). Este indicat deasemenea, masajul zonal aplicat asupra articulatiilor, insa nu si in prezenta inflamatiilor. Aceste manevre au rolul de a intensifica circulatia si metabolismul la nivelul articulatiilor, favorizand cresterea mobilitatii articulare si nutritia tesuturilor.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Atunci cand va este recomandat, efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Evitati ridicarea greutatilor precum si purtarea sau transportul acestora (posete grele, sacose, rucsace, etc), care maresc solicitarea articulatiilor afectate.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul artrozei?
Tratamentul artrozei consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea artrozei?
In functie de nivelul de afectare al fiecarui pacient in parte, de starea fiecarui caz, terapeutul va stabili si numarul de sedinte necesare. De cele mai multe ori, sunt suficiente 15 sedinte de tratament. Daca afectiunea este mai avansata, este posibil sa fie necesare 15 - 20 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea artrozei?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru artroza?
Durata unei sedinte de tratament pentru artroza, este de aproximativ 50 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Recomandam o imbracaminte lejera si papuci de sport curati, care nu sunt purtati si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru artroza?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
 Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Da, beneficiile tratamentului se vor pastra in timp iar procesul degenerativ va fi incetinit. Multe dintre exercitiile pe care le veti efectua la cabinet sub supravegherea kinetoterapeutului, va vor fi recomandate si acasa. E bine sa va rezervati 30 de minute pe zi pentru efectuarea programului de exercitii chiar si dupa terminarea tratamentului. Veti prelungi astfel considerabil efectele benefice ale tratamentului.
     
 Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Deasemenea, oferim consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratarea artrozei?
Bineinteles. Odata ce durerea este eliminata, mobilitatea articulatiilor, forta musculara, vor fi recuperate, se poate continua programul cotidian. Este chiar recomandata miscarea in planul vietii de zi cu zi, pentru incetinirea procesului degenerativ articular.
   
 Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Se recomanda ca tratamentele pentru artroza sa fie efectuate de doua ori pe an, chiar daca nu apar dureri.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează