Tratament contracturi musculare
Contractura musculara reprezinta scurtarea dureroasa a fibrelor tesutului moale (a muschiului), fara asociere cu depolarizarea membranei musculare. Tensiunea intramusculara permanenta preseaza pe vasele si capilarele intramusculare determinand o deficienta circulatorie intramusculara, ceea ce provoaca hipoxie musculara (o slaba oxigenare a muschiului). Acumularea de dioxid de carbon in muschi provoaca durere. Muschii in stare de contractura sunt fermi la palpare, tendonul este intins, iar imobilizarea le reduce semnificativ amplitudinea de miscare.

Contractura musculara este considerata un exces al tonusului muscular, o scurtare dureroasa a fibrelor tesutului moale, prin mentinerea unei tensiuni intramusculare, peste limitele sale fiziologice. De asemenea este considerata un exces al tonusului muscular, care intereseaza o articulatie(muschi, structuri conjunctive), determinanand o limitare a amplitudinii de miscare a articulatiei respective. In functie de situatia tesutului scurtat, contractura poate fi de flexiune, de extensiune, de abductie, de adductie. Contracturile musculare pot fi datorate si ca urmare a unor solicitari fizice intense, sau a purtarii unor greutati mult prea mari.

Contracturile musculaturii spatelui pot fi determinate de atitudini vicioase ale coloanei vertebrale, sau a unor atitudini antalgice in scolioza, cifoza, spate plan, lordoza, etc. Tinuta incorecta, pozitiile defectuoase adoptate in cursul unor activitati, exercitiile fizice intense, mai ales daca sunt executate din pozitii vicioase, sarcina, constituie imprejurari in care apar frecventele contracturi la nivelul spatelui.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea durerilor care apar la miscare si eliminarea acestora
Inducerea reflexa a relaxarii musculare prin tehnici de facilitare neuro-musculare
Stretching-ul elementelor moi pentru cresterea amplitudinii de miscare
Cresterea rezistentei muschiului la efort prelungit
Evitarea formarii aderentelor si a fibrolizarilor
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale prin fizioterapie si masaj
Micsorarea considerabila a duratei recuperarii cu ajutorul fizioterapiei si kinetoterapiei
Vasodilatatie puternica in scopul oxigenarii tesuturilor
Stimularea eliminarii produsilor de catabolism din muschi
Relaxarea musculaturii contracturate prin masaj terapeutic
Relaxarea musculaturii contracturate prin fizioterapie
Relaxarea musculaturii contracturate prin kinetoterapie
Recapatarea elasticitatii musculare
Ameliorarea durerilor cauzate de contractura musculara
Eliminarea riscului de recidiva 

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie este de mare folos in reducerea contracturilor musculare. Stretchingul si activitatea fizica moderata, sunt  utile pentru diminuarea contracturilor musculare.  Este recunoscut faptul ca strectchingul scade durerile si tensiunea musculara. Stretchingul, sau intinderea, reprezinta denumirea manevrelor care alungesc tesutul moale scurtat patologic. Rezultatul este cresterea amplitudinii de miscare. Inhibitia activa, care se aplica numai tesutului contractil, are la baza inducerea reflexa a relaxarii musculare prin intermediul unor tehnici care fac parte din tehnicile de facilitare neuro-proprioceptiva. Inhibitia activa se utilizeaza inaintea stretchingului. Se pregateste astfel muschiul pe care il relaxeaza inainte de a fi intins. Stretchingul muscular pe muschiul scurtat, realizeaza desfacerea actinei de miozina prin ruperea puntilor transversale. Intinderea pasiva este o tehnica frecvent utilizata pentru a trata contractura musculara. Stretchingul pasiv este o metoda buna pentru relaxarea contracturii musculare si pentru reducerea oboselii si a durerilor.
Procedura de electroterapie vizeaza combaterea durerilor, relaxarea musculara, cresterea troficitatii, imbunatatirea circulatiei sanguine si oxigenarea tesuturilor afectate. Se utilizeaza electroterapia antalgica cu curenti de joasa frecventa (TENS, CDD, C.Traebert etc.), unde scurte cu impulsuri in dozaj atermic, diapulse etc. Electroterapia locala se adreseaza atat durerii ca simptom (electroterapie antalgica simptomatica), cat si contracturii musculare si ea sursa generatoare de durere (electroterapie antalgica patogenica). Contracturile musculare, mai ales cele dureroase la solicitarile pasive, de intindere, mai pot beneficia de bai de lumina infrarosii.
Procedura de laser terapeutic se dovedeste a fi un tratament eficace al contracturilor musculare. Stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular si reduce procesele aderentiale.
Procedura de masaj terapeutic are ca obiective: cedarea durerilor, micsorarea hipertoniei sau contracturii musculare, imbunatatirea circulatiei sanguine locale si activarea indepartarii factorilor  metabolici din grupul muscular afectat. Masajul determina cresterea fluxului de sange, nutrirea tesuturilor si relaxarea muschilor. Efectuat profund, reduce contractura musculara si amelioreaza totodata tonusul muscular. Masajul se incepe cu efleuraj, sau netezire, o prima tehnica principala a masajului, pentru a obtine o vasodilatatie pregatitoare pentru framantatul profund care va contribui la calmarea locala a durerilor, iar la urma vibromasaj cu efect in profunzimea zonei masate si cu actiune antalgica. Urmeaza masajul transversal profund si presiunile pe focarele de contractura pentru relaxarea musculara.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Daca va simtiti mult mai bine doar dupa cateva sedinte, nu abandonati tratamentul.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Evitati suprasolicitarea muschilor contracturati pe perioada tratamentului.
Inainte de a incepe o activitate fizica solicitanta, incalziti bine toate grupele musculare.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Incercati sa mentineti o postura corecta in viata cotidiana pe masura ce aceasta va fi recastigata.
Inalziti bine toate grupele musculare inainte de a incepe o activitate fizica solicitanta.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru contracturi musculare?
Tratamentul contracturii musculare consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea contracturilor musculare?
Numarul de sedinte necesare depinde de starea fiecarui caz in parte si este stabilit de catre terapeut. De cele mai multe ori sunt suficiente 12 sedinte. Chiar daca durerile musculare dispar doar dupa cateva sedinte, recomandam efectuarea unui tratament complet pentru evitarea riscului de recidiva, mai ales daca vorbim despre o activitate sportiva intensa
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea contracturilor musculare?
Se recomanda efectuarea a 5 sedinte pe saptamana, pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim care sa se pastreze in timp.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru contracturi musculare?
Durata unei sedinte de tratament pentru contracturi musculare, este de aproximativ 50 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru contracturi musculare?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
De cele mai multe ori, efectele tratamentului se pastreaza in timp, insa contracturile musculare sunt inerente in sportul de performanta. Cu toate acestea, viitoarele contracturi musculare vor fi recuperate cu mult mai usor si intr-un timp mai scurt. De asemenea, efectuarea acestor tratamente scad riscul accidentarilor si complicatiilor. Pentru persoanele care nu efectueaza sport de performanta, efectele tratamentului pentru contracturi musculare se pastreaza ani de zile.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Deasemenea, oferim consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Voi putea practica sportul dupa recuperarea contracturilor musculare?
Categoric da. Contracturile musculare sunt inerente in sport si nu constituie o piedica in calea acestuia daca sunt abordate si tratate corespunzator.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Daca nu apar situatii neprevazute, contracturile musculare nu necesita repetarea tratamentului de recuperare. In caz de recidiva, tratamentul trebuie repetat.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează