Tratament leziuni neuromusculare
Leziunile neuromusculare grupeaza afectiuni ce implica muschii si sistemul nervos periferic, format din neuronii senzitivi bipolari din ganglionii rahidieni, prelungirile lor aferente, motoneuronii situati in coarnele anterioare ale maduvei care constituie nervii motori, etc. Exista o varietate larga de cauze determinante ale leziunilor neuromusculare. Cele mai frecvente cauze determinante sunt demielinizarile nervilor, socurile mecanice, cauze de natura infectioasa, metabolica, cauze de natura toxica, intoxicatiile cu metale grele, intoxicatiile cu ciuperci, muscaturile de sarpe, neoplasmul, etc.

La nivelul membrelor superioare se intalneste leziunea nervului median, a nervului cubital si a nervului radial. Leziunea nervului median, determina incapacitatea de-a realiza flexia in articulatia interfalangiana a indexului, de a flecta falanga terminala a policelui, de a pierde sensibilitatea de partea radiala a palmei, si a afecta la nivelul pumnului muschiul abductor. Leziunea nervului cubital, determina abductia degetului mic cu deformarea lui "in gat de lebada" a mainii, cu pierderea sensibilitatii deasupra degetului mic si pe arie variabila la nivelul degetului inelar. Leziunea nevului radial (nervul care deschide palma), determina scaderea sensibilitatii prin mentinerea pumnului strans, poate cuprinde partea dorsala a radacinii policelui. O leziune la nivelul membrului superior poate fi data de sindromul de tunel carpian, care reprezinta compresiunea nervului median, la nivelul ligamentului articulatiei pumnului, determinand furnicaturi si durere in palma, muschii implicati fiind abductor policis brevis, cu atrofia muschilor palmei. O alta leziune neuromusculara la nivelul membrului superior, poate fi data de spondiloza cervicala, cu afectarea radacinilor nervoase, si anume: durere in brate si degete, reflexe diminuate, pierderea sensibilitatii periferice, pareze de neuron motor periferic. Muschii interesati sunt bicepsul brahial, asociat cu lezarea nervului cubital (flexor carpi ulnaris) - pacientul opune rezistenta la extensia pumnului.

La baza aparitiei leziunilor neuromusculare, stau mononeuropatiile si polineuropatiile, care reprezinta leziuni localizate la nivelul anumitor ramuri nervoase si afectiuni generalizate ale nervilor periferici, care in general incep distal si progreseaza proximal pe traiectul nervos. La nivelul spatelui, leziunileneuromusculare, pot fi determinate de hernii de disc, compresiuni medulare, abcese epidurale, tumori, tuberculoza spinala si desigur, diverse traumatisme ale coloanei vertebrale, printre care cele mai intalnite fiind fracturile. Ca si manifestare clinica, leziunile neuromusculare la nivelul spatelui, sunt reprezentate prin scaderea sensibilitatii la periferie, a activitatii motorii distale, cu refelexe diminuate, cu durere si sensibiliatate in musculatura afectata. Combinatia intre leziunea neuronului motor periferic si musculatura, duce la scaderea fortei musculare, pana la atrofie.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea durerilor si in special eliminarea acestora
Tonifierea musculaturii afectate
Cresterea mobilitatii articulare
Cresterea fortei musculare si a rezistentei
Imbunatatirea echilibrului
Imbunatatirea coordonarii
Reeducarea sensibilitatii in cazul afectarii acesteia
Stimularea sensibilitatii prin fizioterapie si masaj
Stimularea neuromusculara prin electroterapie
Ameliorarea reflexelor

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie privind tratamentul leziunilor neuromusculare, tine cont de diagnosticul si de cauza care a determinat aparitia leziunii neuromusculare. De asemenea tratamentul leziunilor neuromusculare tine cont si de celelalte particularitati ale pacientului. Kinetoterapia, prin tipologia exercitiilor fizice ajuta la formarea capacitatilor de invatare prin dezvoltarea si formarea miscarilor elementare, prin formarea echilibrului static si dinamic, prin cunoasterea organizarii schemei corporale, prin exersarea si formarea dominantei laterale, prin dezvoltarea capacitatii de orientare spatio-temporala. De asemenea, contribuie si prin dezvoltarea perceptiei auditive, vizuale si tactile, dezvoltarea memoriei auditive, vizuale si a serialitatii, precum si prin dezvoltarea coordonarii miscarilor fine ale mainilor. Pentru intarirea perceptiilor senzoriale corecte, a unei engrame corecte, sunt utilizate toate mijloacele posibile: explicatiile verbale, inregistrarile cinematice, etc.. Kinetoterapia intervine si in reeducarea sensibilitatii. Aceasta terapie  foloseste tehnici particulare ce uzeaza din plin de facilitarea periferica si centrala  a activitatii neuromusculare. O asociere eficienta a tratamentului kinetic in recuperarea leziunilor neuromusculare o reprezinta asocierea cu terapia ocupationala, ergoterapia. Kinetoterapia poate fi pusa in aplicare inca din stadiul in care pacientul se afla imobilizat la pat si se poate prelungi atat timp cat acesta are nevoie. Kinetoterapia foloseste tehnici particulare ce uzeaza din plin de facilitarea periferica si centrala  a activitatii neuromusculare. Primul gest terapeutic intereseaza calmarea durerilor existente prin posturari specifice, iar treptat se introduc exercitii de tonifiere a musculaturii afectate in urma leziunilor musculare, de crestere a fortei musculare, exercitii pentru cresterea echilibrului, acolo unde sunt prezente tulburari de echilibru, de imbunatatire a coordonarii miscarilor precum si exercitii de reeducare a sensibilitatii.
Procedura de fizioterapie poate fi  utilizata cu bune rezultate in tratamentul leziunilor neuromusculare datorita efectelor sale beneficice: efect analgezic, efect trofic, efect stimulant, efect relaxant, etc. In cadrul tratamentului complex, se foloseste  laserterapia, electroterapia: curenti diadinamici, curentii interferentiali, curentii de joasa frecventa, curentii de medie  frecventa, diapulse, termoterapia.
Procedura de laser terapeutic se dovedeste a fi un tratament eficace al leziunilor neuromusculare. Stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in diminuarea simptomelor resimtite in cazul leziunilor neuromusculare.
Procedura de masaj terapeutic are multiple beneficii in tratarea leziunilor neuromusculare, fapt pentru care este frecvent recomandat. Prin aplicarea tehnicilor si manevrelor sale specifice, se produc importante efecte analgezice, trofice, stimulante, decontracturante, esentiale in tratarea leziunilor neuromusculare.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Prezentati succint terapeutului dumneavoastra toate deficientele pe care le resimtiti.
Efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru leziuni neuromusculare?
Tratamentul leziunilor neuromusculare consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea leziunilor neuromusculare?
In functie de nivelul de afectare al fiecarui pacient in parte, de starea fiecarui caz, terapeutul va stabili si numarul de sedinte necesare. De cele mai multe ori, sunt suficiente 12-20 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea leziunilor neuromusculare?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru leziuni neuromusculare?
Durata unei sedinte de tratament pentru leziuni neuromusculare, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru leziuni neuromusculare?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Functiile recastigate in urma tratamentului pentru leziuni neuromusculare vor fi pastrate in timp.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Oferim de asemenea consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratarea leziunilor neuromusculare?
Da. Odata ce durerea este eliminata, mobilitatea articulatiilor, forta musculara, sensibilitatea, stabilitatea vor fi recuperate iar contractura musculara nu va mai fi prezenta, se pot relua activitatile zilnice normale.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Se recomanda ca tratamentele pentru leziuni neuromusculare sa fie efectuate de doua ori pe an.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează