Tratament recuperare postoperatorie
In urma oricarei interventii chirurgicale, este absolut necesar instituirea unui program de recuperare, bazat pe kinetoterapie, fizioterapie si masaj. Cauzele pentru care este indispensabila abordarea recuperarii postoperatorii, sunt fracturile, luxatiile, contuziile, survenite prin lovire sau cadere, compresiuni pe nervi care au necesitat o interventie chirurgicala.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si disparitia durerilor la mobilizare
Recuperarea mobilitatii articulatiilor
Imbunatatirea tonusului si treptat a fortei musculare
Prevenirea si combaterea edemelor si a tumefierilor articulare
Controlul inflamatiei postoperatorii
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice
Grabirea proceselor de vindecare prin fizioterapie si masaj
Reluarea activitatilor cotidiene sau chiar sportive
Imbunatatirea fortei musculare
Incarcarea progresiva pentru cresterea rezistentei

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie postoperatorie isi propune ca obiectiv primordial reducerea deficitului functional, pentru a permite pacientului recastigarea maximei independente. Tratamenul prin kinetoterapie este necesar pentru a preveni instalarea sau permanentizarea deficitului functional, precum si pentru a minimaliza consecintele acestuia asupra independentei functionale si calitatii vietii. In tratamentul de recuperare postoperatorie, tratamentul  kinetoterapeutic urmareste precoce, controlul inflamatiei postoperatorii, controlul si favorizarea procesului de cicatrizare a partilor moi, precum si recuperarea functiei articulare (mobilitatea, rezistenta, forta), etc.. Controlul inflamatiei postoperatorii se realizeaza prin repaus articular total, asigurat de o orteza. Pozitia inalta, antidecliva, mobilizarea activa in flexie-extenie, a segmentelor ce nu au fost supuse interventiei chirurgicale, asigura reducerea semnificativa a edemului, a reactiilor inflamatorii, si implicit a durerii. Favorizarea cicatrizarii partilor moi incepe imediat dupa faza acuta (considerata in medie de 10 zile), prin exercitii active ale grupelor musculare din zonele invecinate locului unde a fost efectuata operatia. Un program de kinetoterapie pasiva sustinuta pentru mentinerea unei bune mobilitati articulare se dovedeste a fi necesar si foarte eficient prin urmare. Recuperarea fortei musculare incepe dupa aproximativ 45 de zile de la operatie prin exercitii active izodinamice cu incarcare progresiva. De preferat sunt exercitiile rezistive concentrice efectuate din diferite pozitii si in diferite sectoare de mobilitate. Kinetoterapia postoperatorie reprezinta principala procedura a tratamentului postoperatoriu, cu scopul de a recupera amplitudinile articulare, de a recupera forta musculara si stabilitatea articulara. Deasemenea poate constituie o ,,arma" importanta in combaterea durerilor si a contracturilor musculare postoperatorii, prin folosirea pozitionarilor si posturarilor specifice, folosite cu importante efecte in kinetoterapie.
Procedura de electroterapie, terapia ce utilizeaza curentii electrici in scop terapeutic, are deasemenea bune recomandari privind tratarea postoperatorie. Electroterapia este un mijloc clasic si fidel de sedare a durerilor, si de prevenire a inflamatiilor. Stimularea electrica a muschilor din regiunea in care s-a efectuat interventia chirurgicala, in special cu ajutorul curentilor de joasa frecventa si a celor de medie frecventa sub forma interferentiala, poate grabi procesul de cicatrizare a partilor moi.
Procedura de laser terapeutic stimuleaza circulatia, stimuleaza secretia de lichid sinovial, reduce procesele aderentiale intraarticulare, creste metabolismul celular si grabeste vindecarea.
Procedura de masaj terapeutic completeaza eficient programul de recuperare prin procedeele principale, avand ca prim scop reducerea durerilor si a inflamatiilor. Masajul este foarte eficient in tratamentul recuperarii postoperatorie, obtinand importante efecte analgetice, antiinflamatorii, trofice, circulatorii, etc. Masajul terapeutic are ca efect si cresterea mobilitatii osteoarticulare, cresterea tonusului muscular, deasemenea combate contracturile musculature, generate de existenta durerii. Masajul, poate grabi procesul de cicatrizare a partilor moi.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Evitati fortarea excesiva a zonei care a suferit interventia chirurgicala.
Continuati tratamentul chiar daca apar usoare dureri pe parcursul acestuia.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul de recuperare postoperatorie?
Tratamentul de recuperare postoperatorie consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru recuperarea postoperatorie?
Numarul de sedinte necesare depinde de starea fiecarui caz in parte si este stabilit de catre terapeut. In general, recuperarea postoperatorie dureaza intre doua si cinci luni. Numarul de sedinte de tratament necesar variaza deci intre 20 si 60. Numarul de sedinte de tratament variaza in functie de natura operatiei, gradul de reusita a operatiei, greutatea si varsta pacientului, prezenta complicatiilor si a unor alte afectiuni, etc.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in recuperarea postoperatorie?
Cel mai frecvent sunt recomandate patru sau cinci sedinte pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament postoperatoriu?
Durata unei sedinte de tratament, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Recomandam o imbracaminte lejera si papuci de sport curati, care nu sunt purtati si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului postoperatoriu?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Functiile recastigate in urma tratamentului postoperatoriu vor fi pastrate in timp.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratament?
Da. Odata ce mobilitatea articulatiei, forta si rezistenta musculara, stabilitatea, echilibrul si coordonarea vor fi recuperate iar durerea nu va mai fi prezenta, se pot relua activitatile zilnice normale.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Daca nu apar probleme neprevazute, nu este necesara repetarea tratamentului.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.v
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează