Tratament recuperare posttraumatica
Traumatismul este o leziune determinata de factori agresivi externi si care determina deficiente de diferite grade, in functie de gravitatea traumatismului. Astfel, in etiologia traumatismelor se intalnesc: factori mecanici (traumatisme mecanice), factori fizici (traumatisme fizice, factori chimici (traumatisme chimice), factori biologici (traumatisme biologice).

Cele mai frecvente traumatisme la nivelul membrelor superioare sunt fracturile, in mod special: fracturile extremitatii proximale humerale, fracturile diafizei humerale, fracturile paletei humerale, fracturile olecranului, fracturile capului colului radial, etc. La nivelul antebratului este des intalnitafractura cubitusului (considerata fractura de aparare). O fractura agresiva care pune probleme in recuperare este fractura metacarpiana. Alte traumatisme ale membrelor superioare care necesita tratament recuperator sunt luxatiile si entorsele mai rar.

La nivelul spatelui, cele mai frecvente traumatisme sunt fracturile, contuziile, luxatiile, traumatisme care pun probleme importante in tratamentul posttraumatic, in sensul prevenirii instalarii redorilor articulare si corectarea acestora cat mai rapid posibil, atunci cand au apucat sa se instaleze deja,in sensul prevenirii inflamatiilor locale, sau in combaterea durerilor. Reducerea pana la disparitia acestora, reprezinta o preocupare constanta a kinetoterapiei, fizioterapiei si masajului medical. Stabilitatea articulara si forta musculara sunt obiective imediat urmatoare.

Problema principala a tratamentului posttraumatic a membrului inferior o constituie prevenirea instalarii redorii articulare si corectarea ei cat mai precoce, atunci cand a apucat sa se instaleze deja. Stabilitatea articulara si forta musculara sunt obiective imediat urmatoare.

Principalele beneficii ale tratamentului

Recuperarea mobilitatii articulatiilor
Recuperarea fortei musculare
Prevenirea si combaterea edemelor si a tumefierilor articulare
Controlul inflamatiei aparute in urma traumatismului
Ameliorarea si disparitia durerilor la mobilizare
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice
Grabirea proceselor de vindecare prin fizioterapie si masaj
Incarcarea progresiva pentru cresterea rezistentei
Reluarea activitatilor cotidiene sau chiar sportive
Imbunatatirea stabilitatii articulare

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, in recuperarea posttraumatica isi elaboreaza programele sale terapeutice in functie de diagnosticul existent si de severitatea acestuia, de varsta precum si de multe alte particularitati ale pacientului. Tratamentul functional incepe cu o scurta perioada de protectie articulara si astfel si ligamentara, tendinoasa, musculara. Imobilizarea in diferite aparate de contentie realizeaza o securitate a pacientului, prin stabilizarea articulatiei traumatice si scaderea solicitarii mecanice, avand prin acesta valente antialgice, antiinflamatorii. Pe perioada de imobilizare, obiectivul terapeutic al kinetoterapiei este de a prezerva functia normala a articulatiilor invecinate. Alte preocupari importante ale kinetoterapiei, sunt: prevenirea instalarii redorii articulare si corectarea ei cat mai precoce, atunci cand a apucat sa se instaleze deja, asigurarea stabilitatii articulare si a fortei musculare. Cum durerea si inflamatia locala sunt elemente prezente constant in toate fazele de evolutie a traumatismelor capului si gatului, reducerea pana la disparitia acestora este o preocupare constanta a kinetoterapiei, fizioterapiei si masajului medical.
Procedura de electroterapie, prin importantele sale efecte analgezice, trofice si miorelaxante, intervine in combaterea durerii si a inflamatiilor, stimuleaza musculatura periarticulara si creste randamentul procesului terapeutic. De asemenea, electroterapia grabeste cicatrizarea tesuturilor moi lezate in urma traumatismului. Fizioterapia are ca obiectiv combaterea durerii si a inflamatiei locale. Mijloacele cele mai des utilizate sunt crioterapia locala (masaj cu gheata repetat de cateva ori in cursul zilei), laser, curentii interferentiali de medie frecventa, curentii antalgici de joasa frecventa. Esential pentru efectul antalgic este ca intensitatea curentului sa fie limitata sau chiar sub prag si durata aplicatiei cat mai lunga.
Procedura de laser terapeutic stimuleaza circulatia, stimuleaza secretia de lichid sinovial, reduce procesele aderentiale intraarticulare, creste metabolismul celular si grabeste vindecarea.
Procedura de masaj terapeutic completeaza eficient programul de recuperare prin procedeele principale, avand ca principal scop reducerea durerilor si a inflamatiilor. Masajul este foarte eficient in tratamentul recuperarii posttraumatice, obtinand importante efecte analgetice, antiinflamatorii, trofice, circulatorii, etc. Masajul, pe langa importantele efecte mentionate anterior,are rol in cresterea mobilitatii osteoarticulare si in cresterea tonusului muscular. Masajul deasemenea, poate grabi procesul de cicatrizare a partilor moi.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Evitati fortarea excesiva a zonei care a fost traumatizata.
Continuati tratamentul chiar daca apar usoare dureri pe parcursul acestuia.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul de recuperare posttraumatica?
Tratamentul de recuperare posttraumatica consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
   
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru recuperarea posttraumatica?
Numarul de sedinte necesare depinde de starea fiecarui caz in parte si este stabilit de catre terapeut. In general, recuperarea posttraumatica dureaza intre o luna si doua luni. Numarul de sedinte de tratament necesar variaza deci intre 20 si 60. Numarul de sedinte de tratament variaza intre 15 si 30 de sedinte.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in recuperarea posttraumatica?
Cel mai frecvent sunt recomandate patru sau cinci sedinte pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament posttraumatica?
Durata unei sedinte de tratament, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Recomandam o imbracaminte lejera si papuci de sport curati, care nu sunt purtati si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru recuperarea posttraumatica?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Functiile recastigate in urma tratamentului posttraumatic vor fi pastrate in timp.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratament?
Da. Odata ce mobilitatea articulatiilor, forta musculara, stabilitatea si coordonarea vor fi recuperate iar durerea nu va mai fi prezenta, se pot relua activitatile zilnice normale, sau chiar si activitatile sportive.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Daca nu apar probleme neprevazute, nu este necesara repetarea tratamentului.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează