Tratament redoare articulara
Prin redoare articulara se intelege limitarea mai mult sau mai putin importanta a miscarilor articulare. In redoarea articulara apare o dificultate in realizarea unei miscari, insa aceasta re poate realiza. Din fericire, redoarea articulara raspunde bine la tratament iar beneficiile sunt de durata. Este cauzata de modificari la nivelul tesuturilor moi periarticulare care duc la cresterearezistentei, la alungirea fibrelor de colagen si a celor musculare. La instalarea unei redori articulare, participa capsula articulara si ligamentele (47%), fascia musculara (41%), tendonul (10%), pielea (2%). Factorul determinant al redorii articulare este lipsa de miscare pe intreaga amplitudine, sau/ si perioade prelungite de repaus, perioade de imobilizare, ca urmare a fracturilor si luxatiilor. Redoarea articulara netratata, sau tratata incorect, poate duce la o anchiloza, iar anchiloza este ireversibila.

Redorile articulare pot avea multiple cauze. La nivelul umarului redoarea articulara poate fi determinata de aparitia unei hernii de disc cervicale. Redoarea articulara la nivelul membrului superior poate fi intalnita in stadiul de debut al unei poliartrite reumatoide. In artrita psoriazica, cele mai afectate articulatii sunt articulatiile interfalangiene. Aceasta afectiune se manifesta printr-o tumefactie articulara cu redoare articulara matinala. Artrita cu poliartralgie migratorie a articulatiilor mici ale mainii, incheieturii mainii, cotului, prezinta de asemenea redoare si tumefiere articulara. Redoarea articulara la nivelul membrului superior este intalnita si in sindromul Hunter.

Principalele beneficii ale tratamentului

Recuperarea mobilitatii articulare
Ameliorarea si disparitia durerii la mobilizare
Recuperarea fortei musculare
Ruperea aderentelor si a retracturilor intraarticulare
Streatching-ul elementelor moi periarticulare
Indepartarea edemelor si a tumefierilor
Stimularea secretiei de lichid sinovial
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice
Incarcarea progresiva pentru cresterea rezistentei
Imbunatatirea stabilitatii articulare

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, prin intermediul exercitiilor fizice atent dozate si controlate, este absolut necesara pentru mentinerea lubrefierii articulare, incetinind limitarea progresiva a amplorii miscarilor articulare si conservarea troficitatii musculare. Un program kinetoterapeutic trebuie inclus intotdeauna in orice schema de tratament a redorilor articulare, orientarea programului facandu-se in functie de stadiul clinico-anamoto-functional al afectiunii care a determinat redoarea articulara. Mobilizarile articulare sunt recunoscute pentru  mentinerea sau ameliorarea amplitudinilor de miscare, deasemenea posturarile completeaza programul de lupta impotriva redorii articulare. Se pot utiliza cu folos unele tehnici de facilitare neuro-musculara proprioceptiva, cum ar fi: alternanta contractie izometrica ľ izotonica, stabilizarea ritmica, tehnica hold - relax. Asadar, mobilizarile, posturarile si exercitiile fizice atent dozate si controlate, sunt absolut necesara pentru mentinerea lubrefierii articulare, incetinind limitarea progresiva a amplorii miscarilor articulare si conservarea troficitatii musculare. Mobilizarile sunt miscari pasive executate foarte lent, aplicate progresiv, in pasi mici, evitand fortarea excesiva a mobilitatii la o rezistenta mai mare. Scopul mobilizarilor articulare este in primul rand de-a creste amplitudinea de miscare si de-a reduce durerea. Posturarile, reprezinta pozitii ale intregului corp sau ale unor parti ale acestuia, impuse sau mentinute voluntar, pentru un anumit timp in scop terapeutic. La nivelul articulatiilor, posturarile scad redorile, prin mentinerea segmentelor articulare in pozitii relaxante, de combatere a durerii produsa de intinderea partilor moi ale articulatiei, pozitii functionale, de maxima utilitate articulatiilor etc. Un program kinetoterapeutic trebuie inclus intotdeauna in orice schema de tratament a redorilor articulare, orientarea programului facandu-se in functie de stadiul clinico-anamoto-functional al afectiunii care a determinat redoarea articulara. Se recomanda ca programul kinetic sa debuteze prin mobilizarea pasiva a articulatiei. In acest fel, kinetoterapeutul ia contact direct cu articulatia afectata, intra in comunicare cu pacientul, asigurand totodata o buna colaborare pe durata programului complex de recuperare.
Procedura de electroterapie, la fel ca si kinetoterapia se adapteaza in functie de forma clinica si de stadiul de evolutie a afectiunii care a determinat redoarea articulara. Pentru calmarea durerilor si prevenirea inflamatiilor, electroterapia utilizeaza curenti interferentiali, curenti de joasa frecventa, curenti diadinamici, pentru proprietatile acestora: antialgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii.
Procedura de laser terapeutic actioneaza in profunzimea tesuturilor,stimuleaza secretia de lichid sinovial, stimuleaza circulatia, reduce procesele aderentiale intraarticulare, si deasemenea creste metabolismul celular.
Procedura de masaj terapeutic are o actiune de sedare sau calmare asupra algiilor si redorilor articulare cat si musculare. Masajul terapeutic reda supletea tesuturilor, reduce aderentele si combate redorile articulare. Masajul ofera importante efecte analgetice, circulatorii si trofice, fapt pentru care se determina cresterea mobilitatii articulare. Datorita efectelor benefice ale masajului, redorile articulare sunt combatute, articulatia isi redobandeste intreaga amplitudine de miscare astfel,  obtinandu-se unghiurile functionale de miscare.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Nu fortati membrul afectat si evitati in general suprasolicitarea.
Efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile recomandate de terapeut.
Chiar daca apar usoare dureri pe perioada procesului de recuperare, nu intrerupeti tratamentul.
Continuati tratamentul pana la capat chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru redoare articulara?
Tratamentul pentru redoare articulara consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea redorii articulare?
In functie de starea fiecarui pacient in parte, terapeutul va stabili si numarul de sedinte necesare. De cele mai multe ori, sunt suficiente 12-15 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea redorii articulare?
Recomandam ca sedintele de tratament pentru redoare articulara sa fie efectuate de minim patru sau cinci ori pe saptamana pentru un efect terapeutic maxim si care sa se pastreze in timp.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru redoare articulara?
Durata unei sedinte de tratament pentru redoare articulara, este de aproximativ 50 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru redoare articulara?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Functiile recastigate in urma tratamentului pentru redoarea articulara vor fi pastrate in timp.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Oferim de asemenea consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Voi putea relua activitatile zilnice dupa recuperarea redorii articulare?
In mod normal, da. Odata ce mobilitatea articulatiilor, forta musculara, si coordonarea vor fi recuperate iar durerea nu va mai fi prezenta, se pot relua activitatile zilnice normale.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Daca nu apar probleme neprevazute si totul decurge in mod normal, nu este necesar un nou tratament pe viitor.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â