Tratament discopatie
Discopatia, denumita si boala degenerativa a discurilor intervertebrale, este o etapa a procesului natural de imbatranire, pentru ca in timp, fiecare persoana va prezenta modificari radiologice la nivelul discurilor intervertebrale, care semnifica un grad mai mic sau mai mare de degenerare. Insa acest lucru nu presupune ca fiecare persoana care prezinta discopatie, sa aiba simptome ale degenerarii discului. Modificarile specifice acestei afectiuni se datoreaza pierderii de apa si de proteine de la nivelul discului intervertebral. Aceste modificari pot fi evidentiate pe radiografia simpla, insa o examinare mai precisa este RMN-ul.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si chiar eliminarea durerii in discopatie
Cresterea mobilitatii articulare
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe ale coloanei vertebrale
Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii
Imbunatatirea fortei musculare
Stretching-ul musculaturii paravertebrale
Incetinirea considerabila a procesului degenerativ al coloanei vertebrale
Prevenirea riscurilor pentru recidiva
Stabilizarea coloanei vertebrale
Cresterea rezistentei coloanei vertebrale

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, prin intermediul metodelor si tehnicilor sale specifice folosite in discopatie, poate ajuta mult in ceea ce priveste calmarea durerilor si intr-o oarecare masura si in ceea ce priveste recuperarea discopatiei, precum si prevenirea riscurilor pentru recidiva afectiunii. Prima masura, care permite calmarea durerilor in discopatie este adoptarea unor pozitii antalgice, cea mai des utilizata si cea mai recomandata fiind cea ,,in cocos de pusca",  pe un pat tare, nedeformabil, dur, pe o perioada de timp variabila, pana la atenuarea durerilor, cand se poate recurge la tratamentul complex de kinetoterapie, adaptat si individualizat pentru fiecare pacient in parte. Kinetoterapia in discopatie poate fi pasiva (efectuata pe bolnav) sau activa (efectuata de bolnav). In mod obisnuit este folosita o combinatie de tratamente pasive si active. Metodele pasive sunt foarte rar eficiente daca sunt folosite singure si de multe ori sunt necesare si componentele active, de tipul exercitiilor fizice.
Procedura de electroterapie pentru calmarea durerilor cauzate de discopatie, vine in ajutorul pacientului prin formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii, pregatind totodata pacientul pentru tratarea afectiunii prin kinetoterapie. Se foloseste electroterapia antialgica si decontracturanta, prin aplicarea unor diverse tipuri de curenti de joasa frecventa (curenti diadinamici sau curenti galvanici in aplicatie transversala sau longitudinal paralombar - in discopatia lombara, TENS -stimularea nervoasa electrica transcutanata, curenti Trabert, etc.), curenti de medie frecventa (interferential antialgic transversal). De asemenea se utilizeaza ultrasunete pe musculatura contractata si pe zonele intens dureroase, cat si termoterapie locala cu unde scurte, dar la valori termice mici - treapta termica I sau II, timp de 15-20 de minute.
Procedura de laser terapeutic stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in incetinirea proceselor degenerative articulare.
Procedura de masaj terapeutic, in scopul ameliorarii durerilor in discopatie, se refera la executarea unor manevre sedative (de relaxare), la nivelul musculaturii paravertebrale. Este indicat deasemenea, masajul zonal aplicat asupra articulatiilor si discurilor intervertebrale. Aceste manevre au rolul de a combate contractura musculaturii paravertebrale (care reprezinta o sursa de durere) si de a intensifica circulatia si metabolismul la nivelul discurilor si articulatiilor intervertebrale.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Atunci cand va este recomandat, efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Incercati sa mentineti o postura corecta in viata cotidiana, pentru prevenirea altor disfunctionalitati generate de discopatie.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Incercati sa preveniti atingerea unei greutati peste cea recomandata si mai ales, incercati sa scadeti in greutate daca sunteti supraponderal.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul discopatiei?
Tratamentul discopatiei consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea discopatiei?
In functie de nivelul de afectare al fiecarui pacient in parte, de starea fiecarui caz, terapeutul va stabilii si numarul de sedinte necesare. De cele mai multe ori, sunt sufieciente 12 - 20 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea discopatiei?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru discopatie?
Durata unei sedinte de tratament pentru discopatie, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru discopatie?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Functiile recastigate in urma tratamentului pentru discopatie vor fi pastrate in timp.
     
 Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratarea discopatiei?
Da. Odata ce durerea este eliminata, mobilitatea articulatiilor, forta musculara, vor fi recuperate iar contractura musculara nu va mai fi prezenta, se pot relua activitatile zilnice normale.
   
 Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Recomandam ca tratamentul sa fie repetat de doua ori pe an.

Programari si informatii

Suntem bucurosi sa va ajutam cu orice informatii despre tratarea afectiunii dumneavoastra. Pentru a solicita informatii sau pentru a va face o programare la unul din terapeutii nostri, contactati-ne folosind datele noastre de contact.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează