Tratament pentru programatori
Programatorii, prin natura activitatii lor profesionale, sunt predispusi la diverse suferinte implicand sistemul osteo-musculo-articular, sistemul respirator si cardiovascular, digestiv, deasemenea cu o importanta perclitare a functiei vederii, datorita petrecerii timpului indelungat in fata monitorului. Deasemena sistemul nervos este intr-o mare masura afectat, programatorii simtind stari de incordare nervoasa, tensiuni psihice, anxietate, stres si neliniste, uneori instalandu-se si depresia. Specialistii in IT, focalizandu-si interesul pe domeniul lor de activitate isi distrag atentia asupra posturii in care isi desfasoara profesia, adoptand frecvent pozitii vicioase: capul si gatul aplecate inspre in fata, umerii coborati sau prea ridicati, spatele incovoiat, privirea mult prea aproape sau chiar prea indepartata de monitor, fapt pentru care sunt explicate afectiuni precum cele ale coloanei vertebrale: cifoze, scolioze, lordoze, spondiloze, discopatii vertebrale, omoplati departati, contracturi musculare paravertebrale; afectiuni digestive: constipatie, balonari; afectiuni ale ochilori; tulburari de somn, depresie, stres, etc. Persoanele care folosesc frecvent calculatorul, se confrunta cu sindromul de canal carpian, o neuropatie compresiva a nervului median la nivelul incheieturii mainii, manifestata prin durere, parestezii si tremor. Lipsa de miscare isi pune amprenta si pe sistemul circulator, tulburarile circulatorii, printre care trombozele, fiind des intalnite in randul programatorilor.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea durerilor coloanei vertebrale
Combaterea contracturilor musculare: paravertebrale, sau musculaturii gatului- torticolis (contractura muschiului sternocleidomastoidian) datorate pozitiilor vicioase
Vasodilatatie puternica in scopul oxigenarii tesuturilor
Stimularea eliminarii produsilor de catabolism din muschi
Inducerea reflexa a relaxarii musculare prin tehnici de facilitare neuro-musculare
Stretching-ul elementelor moi pentru cresterea amplitudinii de miscare
Imbunatatirea tonusului muscular
Cresterea rezistentei la efort prelungit
Evitarea formarii aderentelor si a fibrolizarilor
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale prin fizioterapie si masaj
Stimularea imunitatii
Asigurarea unei atitudini corporale corecte
Corectarea atitudinilor viciose si a deformarilor
Imbunatatirea odihnei si a somnului
Prevenirea stresului, a tensiunilor psihice si eliminarea depresiei
Imbunatatirea sistemului cardiovascular si respirator
Favorizarea digestiei

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie intervine in constientizarea pozitiei corecte si in crearea unei posturi functionale pentru buna desfasurare a activitatii. Kinetoterapia, cu ajutorul exercitiului fizic, mijloc de baza al acesteia, se focalizeaza pe fortificarea musculaturii spatelui si abdomenului precum si pe imbunatatirea controlului postural. Postura corporala corecta, obtinuta prin balantarea musculara (exercitii fizice), autocontrolul, mecanica corporala corecta si hrana echilibrata, reprezinta ,,cheia" pentru o coloana vertebrala sanatoasa si nu numai. Terapia prin miscare corecteaza pozitiile vicioase ale corpului, corecteaza deformatiile existente si previne aparitia altora. Aceasta terapie are in vedere si reeducarea respiratorie, prin exercitii de respiratie si prin posturare respiratorie. Este de mare folos si in reducerea contracturilor musculare, datorate pozitiilor defectuase ale corpului. Prin stretching muscular se realizeaza alungirea tesutului moale scurtat, ceea ce duce prin urmare la cresterea amplitudinii de miscare in articulatie. Cu bune efecte asupra digestiei, intervine asupra starilor de constipatie si balonare, determinand usurarea tranzitului intestinal. Efectele benefice ale kinetoterapiei sunt recunoscute si in stimularea functiei renale.
Procedura de fizioterapie cuprinde un grup larg de agenti terapeutici, care modifica reactivitatea organismului, restabilind unele functii deficitare si combatand durerea. Folosirea curentilor electrici de diferite frecvente determina vasodilatatia si eritemul, ceea ce explica importantele efecte analgezice si miorelaxante, scazand astfel tonusul muscular pe musculatura hipertona. Laserul deasemenea, se dovedeste a fi un tratament eficace al contracturilor musculare. Stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular si reduce procesele aderentiale.
Procedura de masaj terapeutic are ca obiective: cedarea durerilor, micsorarea hipertoniei sau contracturii musculare datorate pozitiilor vicioase, imbunatatirea circulatiei sanguine locale si activarea indepartarii factorilor  metabolici din grupul muscular afectat. Masajul determina cresterea fluxului de sange, nutrirea tesuturilor si relaxarea muschilor. Terapia prin masaj intervine asupra sistemului nervos si a celui endocrin, eliminand o serie de hormoni care induc starea de bine. Prin masaj se stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in cadrul tratamentului.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Acordati importanta durerilor de spate si respectati indrumarile terapeutului dumneavoastra pentru buna desfasurare a activitatii pofesionale.
Daca va simtiti mult mai bine doar dupa cateva sedinte, sau dimpotriva, efectele benefice nu se observa chiar de la inceput, nu abandonati tratamentul.
Evitati suprasolicitarea muschilor contracturati pe perioada tratamentului.
Inainte de a incepe o activitate fizica solicitanta, incalziti bine toate grupele musculare.
Ajustati scaunul astfel incat sa mentineti o postura dreapta a spatelui; pozitionati monitorul calculatorului in fata dumneavoastra si nu in lateral,  la nivelul ochilor, asfel incat sa nu trebuiasca sa va aplecati capul.
Pozitionati tastatura aproape de dumneavoastra, astfel incat bratul cu antebratul sa formeze un unghi de 90 de grade.
Acordati importanta pauzelor de odihna.
Mentineti o greutate corporala normala si incercati sa pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal.
Se recomanda practicarea unui sport precum inotul, ciclismul, tenisul, joggingul, etc.
Limitarea timpului petrecut pe calculator in afara serviciului.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru programatori?
Tratamentul pentru programatori consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie?
Numarul de sedinte necesare depinde de starea fiecarui caz in parte si este stabilit de catre terapeut. De cele mai multe ori sunt suficiente 12-20 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratamentul pentru programatori?
Se recomanda in mod ideal, efectuarea a cinci sedinte pe saptamana, pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim care sa se pastreze in timp. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se indica ca macar de trei ori pe saptamana sa se aloce timp pentrru efectuarea sedintelor de tratament.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru programatori?
Durata unei sedinte de tratament, este de aproximativ 50-60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru programatori?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
De cele mai multe ori, efectele tratamentului se pastreaza in timp, functiile recastigate mentinandu-se pentru o lunga perioada, insa prelungirea acestora este determinata de starea fiecarui pacient in parte.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare.
 
Corectarea deformarilor fizice va fi vizibila cu ochiul liber?
Da. Reducerea deformarilor fizice, in mod special cele ale coloanei vertebrale, sunt de cele mai multe ori suficient de accentuate incat sa se poata observa cu ochiul liber ameliorarea.
 
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Este bine sa repetati tratamentul in scop profilactic, pentru a mentine organismul intr-o stare optima de santate si pentru a preveni recidiva diverselor suferinte caracteristice sau aparitia altora noi.

Programari si informatii: 0744308648

Pentru a usura comunicarea, va rugam sa cititi toate informatiile despre tratamentul dorit. Daca aveti nelamuriri sau daca doriti o programare, nu ezitati sa ne contactati. Programarile pentru tratamente se pot face inclusiv sambata si duminica! La cerere, facem evaluari si la domiciliu.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează