Tratament pentru dureri reumatismale
Sub termenul de ,,reumatism" se regasesc peste o suta de afectiuni in care durerea reprezinta simptomul dominant. Desi intr-o acceptiune larga a notiunii acestui termen, in care ,,reumatismul" devine aproape sinonim cu ,,suferinta articulara", este de precizat faptul ca exista si forme de reumatism nearticulare, acolo unde este tesut conjunctiv (muschi). Cert este ca, aproape pentru toate formele de reumatism, fie ele degenerative, infectioase sau abarticulare, tratamentul recuperator prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj medical constituie o arma importanta in combaterea durerilor cat si in recuperarea afectiunii per ansamblu, desigur in functie de particularitatile existente.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si chiar eliminarea durerilor reumatismale
Cresterea mobilitatii la nivelul articulatiilor
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe ale corpului
Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii
Imbunatatirea fortei musculare
Stretching-ul musculaturii afectate
Incetinirea considerabila a proceselor degenerative si inflamatorii reumatismale
Prevenirea riscurilor pentru recidiva
Mentinerea unui bun tonus psihic

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, avand la baza exercitiul  fizic atent gradat si monitorizat pentru fiecare pacient in parte, poate ajuta mult in ceea ce priveste calmarea durerilor si intr-o oarecare masura si in ceea ce priveste recuperarea afectiunilor reumatismale degenerative (toate formele de artroze) si a afectiunilor reumatismale inflamatorii (poliartrita reumatoida, periartrita scapulo-humerala, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, lupusul eritematos sistemic, etc.) precum si prevenirea riscurilor pentru recidiva acestor suferinte. Prima masura, care permite calmarea durerilor in reumatismale este adoptarea unor pozitii antalgice, a anumitor posturari in functie de afectiunea existenta pana la atenuarea durerilor, cand se poate recurge la tratamentul complex de kinetoterapie, adaptat si individualizat fiecarui pacient. Kinetoterapia in suferintele reumatice, poate fi pasiva (efectuata pe bolnav) sau activa (efectuata de bolnav). In mod obisnuit este folosita o combinatie de tratamente pasive si active. Metodele pasive sunt foarte rar eficiente daca sunt folosite singure si de multe ori sunt necesare si componentele active, de tipul exercitiilor fizice.
Procedura de fizioterapie pune accent pe utilizarea electroterapiei antalgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii prin formele de curent de joasa si de medie frecventa pentru calmarea durerilor, ameliorarea contracturilor musculare si combaterea inflamatilor. De asemenea se utilizeaza ultrasunete pe musculatura contractata si pe zonele intens dureroase, cat si termoterapie locala cu unde scurte, dar la valori termice mici. Laserul stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in incetinirea proceselor degenerative articulare.
Procedura de masaj terapeutic, adaptat sensibilitatii pacientului, in scopul ameliorarii durerilor reumatismale, se refera la executarea unor manevre sedative (de relaxare), asupra musculaturii. In anumite situatii, este indicat deasemenea, masajul zonal aplicat asupra articulatiilor afectate. Aceste manevre au rolul de a combate contractura musculatura, care reprezinta o sursa de durere si de a intensifica circulatia si metabolismul la nivelul articulatiilor afectate.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Respectati cu strictete medicatia prescrisa de catre medicul dumneavoastra.
Atunci cand va este recomandat, efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Incercati sa mentineti o postura corecta in viata cotidiana, pentru prevenirea altor disfunctionalitati generate de afectiunea dumneavoastra.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Incercati sa preveniti atingerea unei greutati peste cea recomandata si mai ales, incercati sa scadeti in greutate daca sunteti supraponderal.
Eviti ridicarea si transportul greutatilor, care are putea afecta si mai mult articulatiile.
Evitati purtarea tocurilor si a incaltamintei inadecvate.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru dureri reumatismale?
Tratamentul pentru dureri reumatismale consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru tratarea durerilor reumatismale?
In functie de diagnosticul dat, de nivelul de afectare al fiecarui pacient in parte, de starea fiecarui caz, terapeutul va stabili si numarul de sedinte necesare. De cele mai multe ori, sunt suficiente 12-20 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratarea durerilor reumatismale?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru dureri reumatismale?
Durata unei sedinte de tratament, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi resimtite beneficiile tratamentului pentru dureri reumatismale?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Da, atat timp cat respectati indictiile date de catre medicul si terapeutul dumneavoastra, efectele benefice se vor mentine o lunga perioada de timp. Eliminarea durerilor, recastigarea functiilor - a mobilitatii articulare, a fortei, a rezistentei muslculare, in urma tratamentului, vor fi pastrate in timp.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratarea durerilor reumatismale?
Da. Odata ce durerea este eliminata, mobilitatea articulatiilor, forta musculara, vor fi recuperate iar contractura musculara nu va mai fi prezenta, se pot relua activitatile zilnice normale, insa trebuie combatuta recidiva acestora prin respectarea indicatiilor primite.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Se recomanda ca tratamentele pentru afectiuni reumatismale in general, sa fie efectuate de minim doua-trei ori pe an.

Programari si informatii: 0744308648

Pentru a usura comunicarea, va rugam sa cititi toate informatiile despre tratamentul dorit. Daca aveti nelamuriri sau daca doriti o programare, nu ezitati sa ne contactati. Programarile pentru tratamente se pot face inclusiv sambata si duminica! La cerere, facem evaluari si la domiciliu.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează