Tratament pentru imbunatatirea locomotiei
Mersul este o deprindere motrica prin care se realizeaza in mod obisnuit locomotia. Aceasta forma de miscare consta in dezechilibrari si reechilibrari permanente, prin care corpul se adapteaza atat suprafetei de contact, a suprafetei de sprijin cat si mediului inconjurator. Acesta poate suferi variatii fiziologice, care tin de varsta, de ereditate, obisnuinta si variatii patologice care se produc atat prin afectarea directa a membrelor inferioare (din cauze neurologice, ortopedico-traumatice, reumatismale) cat si indirecta (repercursiuni ale afectiunilor trunchiului sau membrelor superioare). Dupa cum se vede, mersul este influentat in mod diferit de diversele boli. Astfel, se face necesara integrarea intr-un program de tratament atat a persoanelor in varsta, cat si a altor categorii de varsta, in care sunt prezente tulburari ale mersului, generate de diferite conditii. In mod special, in cazul varstnicilor, nesiguranta la mers, (chiar pe fondul proceselor de imbatrinire la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, mai ales a celor osteo-musculo-articular si vizual), teama de cadere limiteaza total, acesta miscandu-se doar in casa, din pat pe scaun si invers, fapt pentru care optarea pentru un tratament de imbunatatire a locomotiei este categoric esentiala.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si chiar eliminarea durerilor la nivelul membrelor inferioare
Cresterea mobilitatii la nivelul articulatiilor
Stimularea secretiei de lichid sinovial din articulatii
Combaterea aderentelor si a retracturilor articulare
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice ale membrelor inferioare
Combaterea contracturilor musculare
Imbunatatirea fortei musculare a trenului inferior
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale
Cresterea capacitatii cardiovasculare si a rezistentei la efort
Efect de vasodilatatie puternica, ce permite oxigenarea tesuturilor
Incetinirea considerabila a proceselor degenerative care au repercursiuni asupra locomotiei
Imbunatatirea stabilitatii si a echilibrului
Cresterea capacitatii de control postural si coordonare
Activarea functiilor vestibulare si proprioceptive
Realizarea unui bun transfer al greutatii corpului in timpul mersului
Prevenirea caderilor si sechelelor acestora
Scaderea anxietatii si cresterea increderii in fortele proprii

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, prin intermediul metodelor si tehnicilor sale joaca un rol esential in imbunatatirea locomotiei. Aceasta terapie vizeaza corectarea elementelor de baza pentru mers, respectiv mobilitatea articulara in cadrul unghiurilor utile, tonifierea musculaturii importante, intinderea (stretchingul) tesutului moale retractat care depostureaza (flexum sold, genunchi, picior ecvin), cresterea fortei si a rezistentei musculare. La toate exercitiile destinate obtinerii obiectivelor anterior mentionate, kinetoterapia adauga exercitii de control postural, iar rezultatul este cresterea semnificativa a velocitatii mersului. Prin aceasta terapie se urmareste antrenarea incarcarii alternative pentru fiecare membru inferior si invatarea balansului sau echilibrului prin trecerile de incarcare succesiva de pe un picior pe altul cu schimbarea pozitiei acestora. Includerea antrenarii echilibrului se considera foarte importanta in prevenirea caderilor. Imbunatatirea echilibrului, ca parte componenta a locomotiei (echilibrul dinamic) cat si a echilibrului static, se realizeaza concomitent cu cresterea fortei extremitatilor membrelor inferioare si cu intarirea starii fizice generale. Prin aplicareaa programelor de kinetoterapie, se obtin deasemenea raspunsuri cardiovasculare pozitive: efecte benefice asupra capacitatii cadiovasculare, a rezistentei la efort, etc. Kinetoterapia este recunoscuta prin efectele favorabile asupra psihicului, aceasta intervenind in reducerea depresiilor si a starilor de anxietate.
Procedura de fizioterapie, se asociaza kinetoterapiei in tratamentul pentru imbunatatirea locomotiei. Se foloseste cu preponderenta electroterapia excitatorie si stimulatorie pentru favorizarea  contractiilor musculare, ce au ca si urmare tonificarea musculara. In scopul calmarii durerilor, electroterapia vine in ajutorul pacientului prin formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii, pregatind totodata pacientul pentru programul de kinetoterapie. Fizioterapia intervine si asupra cresterii mobilitatii articulare prin stimularea circulatiei sanguine, a metabolismului celular si prin reducerea proceselor aderentiale.
Procedura de masaj terapeutic, are efect atat de ameliorare a durerilor care pericliteaza locomotia, prin utilizarea unor manevre antialgice si sedative (de relaxare), cat si asupra intensificarii circulatiei si metabolismului la nivelul articulatiilor, favorizand cresterea mobilitatii articulare si nutritia tesuturilor.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de tratament.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Atunci cand va este recomandat, efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Evitati luarea in greutate si incercati sa slabiti daca sunteti supraponderal.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru imbunatatirea locomotiei?
Tratamentul pentru imbunatatirea locomotiei consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie pentru imbunatatirea locomotiei?
In functie de particularitatile fiecarui pacient in parte, de starea fiecarui caz, de diagnosticul existent, terapeutul va stabili si numarul de sedinte necesare. Se recomanda intre 15 - 30 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor de tratament?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru imbunatatirea locomotiei?
Durata unei sedinte de tratament pentru imbunatatirea locomotiei, este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru imbunatatirea locomotiei?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Da, beneficiile tratamentului se vor pastra in timp, astfel ca riscul pentru caderi si in general, procesele degenerative vor fi incetinite. Multe dintre exercitiile pe care le veti efectua la cabinet sub supravegherea kinetoterapeutului, va vor fi recomandate si acasa. E bine sa va rezervati 30 de minute pe zi pentru efectuarea programului de exercitii chiar si dupa terminarea tratamentului. Veti prelungi astfel considerabil efectele benefice ale acestuia.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul tratamentului?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Deasemenea, oferim consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice sau de ce nu, cele sportive dupa incheierea tratamentului?
Bineinteles. Odata ce durerea este eliminata, mobilitatea articulatiilor, forta musculara, vor fi ameliorate, se poate continua programul cotidian cat si activitatile sportive/fizice usoare, precum: mersul in ritm alert, joggingul, inotul, mersul cu bicicleta, etc. Este chiar recomandata miscarea in planul vietii de zi cu zi, pentru incetinirea proceselor degenerative articulare.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Se recomanda ca tratamentul sa fie repetat, macar o data pe an, chiar daca nu apar dureri si tulburari de mers. 

Programari si informatii: 0744308648

Pentru a usura comunicarea, va rugam sa cititi toate informatiile despre tratamentul dorit. Daca aveti nelamuriri sau daca doriti o programare, nu ezitati sa ne contactati. Programarile pentru tratamente se pot face inclusiv sambata si duminica! La cerere, facem evaluari si la domiciliu.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează