Tratament pentru imobilizati la pat
Exista mai multe cauze pentru care un pacient trebuie mentinut la pat, mai ales in conditiile in care nu se poate misca. Analizand imobilismul, in care, prin diverse cauze medicale, organismul nu mai dispune de ,,bagajul" sau motric pe care natura l-a inzestrat, rezulta doua cauze principale. Prima se refera la integritatea aparatului locomotor, iar cea de-a doua la marile functii ale organismului, care comanda, controleaza, sustin si finalizeaza miscarea. Asadar, necesitatea pentru care o persoana este imobilizata la pat, durata de imobilizare, difera si variaza in functie de gravitatea cauzei care a determinat practic imobilismul. Poate fi vorba despre o simpla contuzie, care necesita o mentinere la pat pentru cateva zile sau de o fractura, spre exemplu a coloanei vertebrale, in care durata se prelungeste la cateva luni, poate fi vorba despre necesitatea de imobilizare la pat in cazul celor care se refac dupa chirurgie, a celor comatosi, sau a celor cu paralizii. Sunt multe exemple pentru care se face necesara imobilizarea la pat a pacientului, insa mai importanta este abordarea planului de recuperare, si precocitatea cu care se instituie tratamentul pentru ca in situatia acestor pacienti sunt multe complicatii.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si chiar eliminarea durerilor
Prevenirea escarelor decubitului si a tulburarilor vasculotrofice
Prevenirea retractiilor musculo-tendinoase
Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii si de perturbarea functiei contractile prin imobilism
Cresterea mobilitatii articulare
Stimularea secretiei de lichid sinovial din articulatii
Prevenirea atitudinilor deficitare ale corpului
Incetarea procesului de demineralizare osoasa
Stimularea fortei musculare afectate si obtinerea de efecte deosebite asupra intregii mase active a corpului
Efect de vasodilatatie puternica, ce permite oxigenarea tesuturilor
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale
Imbunatatirea proprietatilor mecanice ale miocardului
Asigurarea unei bune respiratii prin cresterea volumelor respiratorii
Imbunatatirea tranzitului intestinal cu eliminarea constipatiei si a proceselor de fermentatie
Asigurarea unei bune functionari la nivelul functiei renale cu prevenirea retentiei de urina si a hidronefrozei
Prevenirea riscurilor pentru recidiva
Scaderea tendintei la obezitate
Eliminarea starilor depresive si mentinerea unui tonus psihic pozitiv

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, prin intermediul metodelor si tehnicilor sale specifice devine metoda de baza in tratamentul persoanelor imobilizate la pat. In functie de natura fiecarui caz in parte, kinetoterapia, urmareste pe mai multe planuri redobandirea pe cat este posibil a principalelor functii si sisteme ale organismului si mentinerea acestora in limitele normale de functionalitate, pentru ca lipsa de miscare intereseaza organismul in totalitatea sa. Kinetoterapia urmareste prevenirea edemelor de staza, ce pot fi o urmare a incetinirii circulatiei venoase de retur, a escarelor, a contracturilor musculare si a retracturilor musculo-tendinoase, prin perturbarea functiei contractile a masei musculare. Kinetoterapia previne si combate demineralizarile osoase, cu reducerea fenomenului de resorbtie osoasa, tinand cont ca in cazul persoanelor in varsta, acest proces de degradare este caracteristic defapt fenomenului de involutie generala. Kinetoterapia vizeaza mentinerea si imbunatatirea calitatii structurilor ce compun articulatiile, stimuland secretia de lichid sinovial. Prin drenaj postural, are capacitatea de a reprezenta un obstacol in aparitia bolilor respiratorii generate de reducerea volumelor respiratorii si acumularea decliva a secretiilor bronsice. Terapia prin miscare are deasemenea un important rol in mentinerea unui tonus psihic pozitiv. Succesul acestei terapii are o importanta capitala, deoarece este in masura sa contribuie la reinsertia sociala a acestei categorii de bolnavi.
Procedura de fizioterapie prezinta un rol extrem de favorabil in tratarea pacientilor imobilizati. In scopul calmarii durerilor cauzate de diferite afectiuni, fizioterapia, vine in ajutorul pacientului prin formele de curent electrice antialgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii, pregatind totodata pacientul pentru tratamentul de kinetoterapie. Pe langa efectele mentionate anterior, fizioterapia determina stimularea masei musculare, actionand prin curenti stimulatori si excitatori asupra placii neuromotorii din muschi, si pe de alta parte asigura nutrirea capsulelor articulare, prin importantele efecte trofice pe care le detine, ajutand astfel la cresterea mobilitatii articulatiilor. Laserul stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in incetinirea proceselor degenerative articulare.
Procedura de masaj terapeutic, se adapteaza in functie de particularitatile existente si in limitele contraindicatiilor. Aplicat prin tehnici si procedee blande, avand ca scop terapeutic activarea circulatiei de retur, nu poate fi decat benefic persoanelor intr-o mare masura ,,sanatoase". Pentru ca aplicat persoanelor cu tulburari de coagulare a sangelui, in care exista risc de formare a cheagurilor, de trombozare, mai degraba spus, devine absolut contraindicat.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va cat de mult puteti si intr-un mod optimist in procesul de recuperare.
Alungati starile depresive si orientati-va inspre gandurile generatoare de pozitivitate.
Atunci cand va este recomandat, efectuati cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Evitati alimentatia in exces peste necesarul caloric pe care imobilismul il reclama.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru imobilizati la pat?
Tratamentul consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament, in functie de particularitatile specifice afectiunii dumneavoastra.
 
De cate sedinte sunt nevoie pentru tratamentul persoanelor imobilizate?
Fiecare caz in parte este diferit si beneficiaza de un plan de tratament diferit, fapt pentru care raportarea unui anumit numar de sedinte necesare este inoportuna. Terapeutul va stabili numarul de sedinte necesare pentru dumneavoastra in functie de gravitatea afectiunii pe care o prezentati, responsabila de imobilism.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor de tratament pentru persoanele imobilizate la pat?
Exista pacienti pentru care sunt suficiente 3 sedinte pe saptamana spre exemplu, sau pacienti care au nevoie zilnic sau daca nu, macar aproape zilnic, tinzandu-se astfel inspre 5 sedinte pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru imobilizati la pat?
Durata unei sedinte de tratament este de aproximativ 60 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru imobilizati la pat?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Da, beneficiile tratamentului se vor pastra in timp cu bune ameliorari asupra tuturor functiilor organismului.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Deasemenea, oferim consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa tratament?
In functie de gravitatea fiecarui caz se poate da si un raspuns pe aceasta tema. Cert este ca majoritatea pacientilor reusesc sa se reintegreze in societate si in familie, in activitatea lor profesionala dupa terminarea tratamentului, in functie de gradul de recastigare al functiilor pierdute.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
De cele mai multe ori, se recomanda repetarea tratamentului, de minim doua ori pe an in cazul persoanelor care si-au restabilit functiile pierdute. Exista din pacate situatii in care nu se pot observa castiguri mari asupra functiilor organismului, acestea fiind doar ameliorate si mentinute prin tratament, fapt ce face dealtfel ca tratamentul sa devina o parte importanta a vietii lor de zi cu zi. 

Programari si informatii: 0744308648

Pentru a usura comunicarea, va rugam sa cititi toate informatiile despre tratamentul dorit. Daca aveti nelamuriri sau daca doriti o programare, nu ezitati sa ne contactati. Programarile pentru tratamente se pot face inclusiv sambata si duminica! La cerere, facem evaluari si la domiciliu.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează