Tratament pentru varstnici
Senescenta, se refera la reducerea progresiva a vitalitatii, prin alterarea capacitatii tuturor aparatelor si sistemelor organismului. Pe masura ce ritmul biologic da semne de incetinire, apar modificari la nivelul sistemului cardiovascular, respirator, osteoarticular si muscular, endocrin-metabolic, imunitar, la nivelul functiei renale, la nivelul organelor de simt, la care se adauga diversele afectiuni dobandite in cursul vietii sau sechele posttraumatice, etc. Insa, procentul cel mai mare al afectiunilor caracteristice varstnicilor, este reprezentat de sistemul osteoarticular si muscular, cu o ridicata frecventa in morbiditate (reumatism degenerativ - toate formele de artroze; reumatism inflamator - poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta; fracturi, luxatii, entorse ca rezultat al demineralizarilor osoase si instabilitatii articulare), urmat de sistemul cardiovascular (hipo- si hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca, tulburari ale circulatiei arterio-venoase periferice), si sistemul respirator (astm bronsic, bronsita cronica si emfizem pulmonar, neoplasm bronsic, etc.). In general tratamentul acestor afectiuni ale varstnicilor are adresabilitate prin terapiile mentionate mai jos, ajutand intr-o mare masura in recuperarea tuturor afectiunilor caracteristice. In scop profilactic, tratamentul pentru varstnici se instituie ca o masura de prevenire a reaparitiei afectiunilor sau in scopul mentinerii si imbunatatirii sanatatitii la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor organismului. La toate aceste tulburari ale componentei fizice, tratamentul varstnicilor are in vedere si scaderea continua a componentei psihice, a tulburarilor de cognitie, a greutatilor de adaptare psihologice si sociale si incearca sa le amelioreze.

Principalele beneficii ale tratamentului

Ameliorarea si chiar eliminarea durerilor
Efect favorabil asupra inflamatiilor
Cresterea mobilitatii articulare
Cresterea densitatii osoase
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice ale corpului
Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii
Imbunatatirea fortei si a rezistentei musculare
Imbunatatirea stabilitatii si a echilibrului
Mentinerea unei bune coordonari
Asigurarea unei atitudini corporale corecte
Stimularea secretiei de lichid sinovial din articulatii
Imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale
Cresterea capacitatii de efort si a rezistentei
Imbunatatirea functiei miocardului
Efect de vasodilatatie puternica, ce permite oxigenarea tesuturilor
Incetinirea considerabila a procesului degenerativ
Prevenirea riscurilor pentru recidiva
Reglarea armonioasa a greutatii
Normalizarea glicemiei si a nivelului de insulina
Cresterea vitalitatii per ansamblu

Proceduri de tratament efectuate

Procedura de kinetoterapie, prin intermediul metodelor si tehnicilor sale specifice folosite in tratamentul diferitelor afectiuni ale varstnicilor, poate ajuta mult in ceea ce priveste calmarea durerilor si intr-o oarecare masura si in ceea ce priveste recuperarea suferintelor, precum si prevenirea riscurilor pentru recidiva lor. Kinetoterapia, terapia care domina in tratamentul afectiunilor specifice senescentei, urmareste deasemenea redobandirea mobilitatii articulatiilor afectate prin adoptarea unor posturi specifice, prin mobilizari si miscari active, redobandirea sau cresterea fortei musculare prin exercitii izometrice si izotonice, atent monitorizate si gradate pentru fiecare persoana in parte. In diversele patologii ale persoanelor in varsta, kinetoterapia intervine pentru corectarea pozitiilor viciose, antalgice unor suferinte, conservarea functiei de stabilitate si motricitate, coordonarea miscarilor, educarea/reeducarea respiratorie, cresterea capacitatii de efort, si in final, imbunatatirea calitatii vietii acestor pacienti, obiectiv de baza al kinetoterapiei.
Procedura de fizioterapie prezinta un rol extrem de favorabil in tratamentul varstnicilor. In scopul calmarii durerilor, electroterapia vine in ajutorul pacientului prin formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii, pregatind totodata pacientul pentru tratarea afectiunii prin kinetoterapie. Fizioterapia poate urmari si intarirea, tonifierea musculaturii prin efectele excitatorii produse asupra placii neuromusculare din muschi, stimuland astfel contractia musculara, precum poate avea un rol in detoxifierea organismului si in cresterea imunitatii. Laserul stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in incetinirea proceselor degenerative articulare.
Procedura de masaj terapeutic, reprezinta un puternic adjuvant al kinetoterapiei si fizioterapiei, atat in starile de boala precum si in contextul de prevenire al acestora. Aplicarea manevrelor de masaj urmareste producerea de efecte antalgice, decontracturante si miorelaxante in suferintele caracteristice varstei a treia dar si de efecte stimulante. Tratamentul prin masaj in cazul varstnicilor vizeaza: stimularea functiilor aparatelor cardiovascular si respirator; usurarea circulatiei sangelui in artere, scazand astfel efortul cordului; cresterea metabolismului bazal; scaderea tensiunii arteriale sau dimpotriva cresterea acesteia, in functie de efectul dorit; activarea respiratiei; stimularea functiilor aparatului digestiv; combaterea aderentelor, a retracturilor si a tuturor secheleor reumatice si posttraumatice etc.

Recomandari pentru un efect terapeutic maxim

Implicati-va activ si intr-un mod optimist in procesul de tratament.
Respectati cu strictete programarile la sedintele de tratament.
Atunci cand va este recomandat, efectuati acasa cu constiinciozitate exercitiile date de catre terapeutul dumneavoastra.
Continuati tratamentul chiar daca uneori apar dureri usoare pe parcursul acestuia.
Constientizati postura corecta si mentineti o atitudine corecta in cursul tuturor activitatilor de zi cu zi.
Continuati tratamentul pana la final, chiar daca efectele benefice nu se observa de la primele sedinte.
Evitati ridicarea greutatilor precum si purtarea sau transportul acestora daca suferiti de afectiuni reumatice sau ortopedico-traumatice (posete grele, sacose, rucsace, etc.). Acestea maresc solicitarea articulatiilor sau segmentelor afectate.
Evitati luarea in greutate sau incercati sa slabiti daca sunteti supraponderal.

Raspunsuri la intebari frecvente despre tratament

In ce consta tratamentul pentru varstnici?
Tratamentul pentru varstnici consta in aplicarea procedurilor terapeutice mai sus mentionate, pentru fiecare sedinta de tratament.
 
De cate sedinte de tratament am nevoie?
In functie de afectiunea existenta, de gravitatea acesteia, de nivelul de afectare al fiecarui pacient in parte, de starea fiecarui caz, terapeutul va stabili si numarul de sedinte necesare. Daca este vorba despre un tratament in scop profilactic, sau se urmareste recuperarea unei afectiuni mai usoare, atunci 12-15 sedinte sunt suficiente. Daca afectiunea existenta este mai avansata si de o gravitate insemnata, este posibil sa fie necesare 15 - 20 sedinte de tratament.
 
Care este frecventa de efectuare a sedintelor in tratamentul varstnicilor?
Se recomanda efectuarea a minim trei sedinte pe saptamana, insa ideal ar fi sa efectuati aceste sedinte de cinci ori pe saptamana.
 
Cat dureaza o sedinta de tratament pentru varstnici?
In mare parte se adapteaza capacitatii persoanei in cauza, durata sedintei de tratament variind intre 30-50 de minute.
 
 Cum sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament?
Se recomanda o imbracaminte lejera si incaltaminte de sport curata, care nu este purtata si afara.
 
 Cand vor fi vizibile beneficiile tratamentului pentru artroza?
Beneficiile maxime ale tratamentului se vor observa dupa terminarea acestuia. Progresele vor fi insa vizibile pe tot parcursul recuperarii.
     
Se vor pastra in timp efectele benefice ale tratamentului?
Da, beneficiile tratamentului se vor pastra in timp iar procesul degenerativ sau inflamator va fi incetinit. Multe dintre exercitiile pe care le veti efectua la cabinet sub supravegherea kinetoterapeutului, va vor fi recomandate si acasa. E bine sa va rezervati 30 de minute pe zi pentru efectuarea programului de exercitii chiar si dupa terminarea tratamentului. Veti prelungi astfel considerabil efectele benefice ale tratamentului.
     
Voi beneficia de consiliere pe parcursul recuperarii?
Toti clientii nostri beneficiaza de consiliere pe tot parcursul procesului de recuperare. Deasemenea, oferim consiliere gratuita si dupa efectuarea tratamentului.
 
Imi voi putea relua activitatile zilnice dupa efectuarea tratamentului?
Bineinteles. Vitalitatea dumneavoastra va creste per ansamblu. Odata ce durerea este eliminata, mobilitatea articulatiilor, forta musculara, stabilitatea, echilibrul, coordonarea, vor fi recuperate si imbunatatite, se poate continua programul cotidian. Este chiar recomandata miscarea in planul vietii de zi cu zi, pentru incetinirea procesului degenerativ articular.
   
Va trebui sa repet tratamentul in viitor?
Da. Repetarea tratamentului este necesara pentru mentinerea sanatatii la un nivel ridicat si pentru prevenirea recidivelor afectiunii dumneavoastra. Se recomanda ca tratamentul sa fie efectuat de doua ori pe an, chiar daca nu apar dureri.

Programari si informatii: 0744308648

Pentru a usura comunicarea, va rugam sa cititi toate informatiile despre tratamentul dorit. Daca aveti nelamuriri sau daca doriti o programare, nu ezitati sa ne contactati. Programarile pentru tratamente se pot face inclusiv sambata si duminica! La cerere, facem evaluari si la domiciliu.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează