Traseu

Un tratament eficient de recuperare medicala dureaza intre o luna si trei luni. Durata acestuia variaza in functie de afectiune, gravitatea afectiunii, varsta, conditie fizica, etc.. Daca ai nevoie de un tratament de recuperare si vrei sa incepi unul, gandeste-te inainte la cateva lucruri. Ti-ai alocat suficient timp? Esti suficient de motivat incat sa duci procesul de recuperare pana la capat? Consideri acest tratament ca o prioritate pentru tine si pentru sanatatea ta?

Se intampla frecvent sa apeleze la noi un pacient care a fost operat de hernie de disc. Trec 5 saptamani de la interventia chirurgicala insa pacientul resimte inca dureri. Suntem intrebati daca un tratament de recuperare medicala l-ar putea ajuta. Nu facuse nimic in ceea ce priveste recuperarea si nici nu stia daca ar trebui sa faca ceva.

Orice program de recuperare medicala are o serie de obiective terapeutice. Un obiectiv terapeutic ar putea fi ameliorarea inflamatiei, recuperarea mobilitatii sau cresterea fortei musculare. Materializarea acestor obiective se face intr-o anumita ordine. De exemplu, nu putem creste forta musculara pana cand nu recuperam mobilitatea si nu scadem inflamatia. 

Unul dintre cele mai frecvente motive invocate de pacientii care isi amana tratamentul de recuperare este lipsa de timp. Problema este ca cu cat se amana mai mult un tratament, cu atat afectiunea se agraveaza iar procesul de recuperare este ingreunat, dureaza mai mult si este mai costisitor. 

Afectiunile aparatului locomotor pot sa apara la orice varsta. In aceste situatii nu exista diferente semnificative intre persoanele in varsta si tineri. Fractura, ruptura musculara, scolioza, hernia de disc, ruptura de ligament incrucisat, lombosciatica, sunt doar cateva afectiuni care pot sa apara la orice varsta.

Numarul de sedinte necesare variaza in functie de afectiune si in functie de stadiul afectiunii. De asemenea trebuie sa luam in considerare varsta pacientului, starea lui fizica generala, daca exista sau nu si alte afectiuni asociate. 

Primim frecvent aceasta intrebare de la pacienti. In ce consta un tratament de recuperare medicala? Este o intrebare destul de generala insa vom incerca sa raspundem la ea. O mare parte a afectiunilor organelor interne se trateaza prin medicatie. Insa nu la fel stau lucrurile in cazul afectiunilor apararului locomotor. Recuperarea in urma unei fracturi de exemplu nu o putem realiza prin medicatie. Prin medicatie nu se poate recupera mobilitatea articulara, forta musculara, stabilitatea, echilibrul, postura, coordonarea sau rezistenta.

Masajul este o procedura frecvent folosita in tratamentele de recuperare medicala. Acesta are un rol important in reducerea inflamatiei, in ameliorarea durerilor si in incalzirea tesuturilor moi. Insa, trebuie sa subliniem de la inceput, masajul este o procedura adjuvanta, adica ajutatoare. Rareori putem recupera o afetiune doar cu ajutorul masajului.

Sedinta de evaluare terapeutica este o intalnire fata in fata intre fiziokinetoterapeut si pacient. In cadrul acestei intalniri se analizeaza toate actele medicale, inclusiv radiografii sau RMN-uri, se fac masuratorile si testele specifice (de mobilitate, forta, coordonare, echilibru, postura, rezistenta, stabilitate), se stabilesc obiectivele terapeutice si se alcatuieste planul de tratament individualizat.

Din pacate, sistemul de educatie medicala din tara noastra a ramas putin in urma cu procedurile si tehnicile moderne de recuperare medicala. Tot din pacate, exista inca multi medici care nu au nici cunostiinte elementare despre fiziokinetoterapie si nici un interes in aceasta zona. Se limiteaza strict la specialitatea lor. Stabilesc diagnosticul si prescriu tratamentul medicamentos. Nu ofera pacientilor informatii despre procesul de recuperare de care ar avea nevoie.