Traseu

Artroscopia genunchiului este o interventie chirurgicala ortopedica, minim invaziva cu rol explorativ, diagnostic si terapeutic la nivel articular. Artroscopia ofera medicilor o imagine clara a interiorului genunchiului. Acest lucru ajuta la diagnosticarea si tratarea problemelor la genunchi.

 

Care sunt cauzele frecvente ale artroscopiei la genunchi?

Progresele tehnice au condus la monitoare de inalta performanta si camere de inalta rezolutie. Acestea si alte imbunatatiri au facut artroscopia un instrument foarte eficient pentru tratarea problemelor la genunchi. Artroscopia se face prin incizii mici. In timpul procedurii, chirurgul ortoped introduce artroscopului (un instrument mic, de dimensiunea unui creion) in articulatia genunchiului. Artroscopul trimite imaginea la un monitor de televizor. Pe monitor, medicul poate vedea structurile genunchiului in detaliu. Chirurgul poate folosi artroscopia sa vada, sa repare sau sa elimine tesutul deteriorat. Pentru a face acest lucru, instrumentele chirurgicale mici sunt inserate prin alte incizii in jurul genunchiului. Artroscopia este indicata in urmatoarele afectiuni: ruptura de menisc, se face artroscopia pentru a repara sau pentru a elimina meniscul rupt; ruptura sau deteriorarea ligamentului incrucisat anterior (LIA) sau ligament incrucisat posterior; inflamarea sinovialei; nealinierea rotulei (patelei), pentru punerea in pozitie; rupturi de cartilaj intraarticular; chist Backer; unele fracturi ale oaselor genunchiului. Dupa artroscopia de genunchi a-ti putea fi incapabil de a pune greutate pe genunchi in prima saptamana dupa aceasta operatie. Majoritatea oamenilor pot reveni la activitatile lor normale in prima luna. Este posibil sa aveti nevoie de carje pentru o vreme. Durerea este normala dupa artroscopia la genunchi, acesta ar trebui sa se amelioreze in timp.

 

Ce se urmareste prin recuperarea post artroscopie genunchi?

Obiectivele recuperarii post artroscopie genunchi includ: Reducerea durerii de la nivelul genunchiului; Cresterea fortei musculare a membrului inferior afectat; Cresterea mobilitatii articulare a genunchiului; Imbunatatirea nivelului functional al genunchiului; Prevenirea tulburarilor trofice si circulatorii de la nivelul genunchiului; Tonifierea muschilor membrului inferior in special cvadriceps si ischiogambieri; Recastigarea mobilitatii genunchiului, cresterea amplitudinii de miscare pe flexie si extensie a genunchiului.

 

In ce consta concret recuperarea post artroscopie genunchi?

Inceperea tratamentului recuperator presupune programarea telefonica la o evaluare initiala la cabinetul de kinetoterapie. Aceasta evaluare este facuta de catre un fizioterapeut. Acesta stabileste obiectivele programului si il elaboreaza pe baza acestor obiective. Veti primi consiliere din partea fizioterapeutului si un program individualizat nevoilor dumneavoastra. Recuperarea se bazeaza pe terapia combinata ce imbina kinetoterapia, cu electroterapia, laserterapia si masajul terapeutic. Toate acestea cresc mult randamentul tratamentului post artroscopie de genunchi si aduc beneficii fizice importante pacientului. Kinetoterapia urmareste recuperarea mobilitatii si fortei musculare prin exercitii active, active cu rezistenta, cu scripeti, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva SI si CR pentru cresterea fortei musculare si RO si RO-C pentru cresterea amplitudinii de miscare, la aparate, exercitii pe placa de echilibru, stepper, bicicleta, mers, etc. Electroterapia cu scopul de a stimula musculatura si de a o decontractura, dar si pentru a reduce durerea. Laserterapia actioneaza asupra aderentelor si ajuta la eliminarea lor, imbunatateste troficitatea si produce hiperemie locala. Masajul terapeutic este tonifiant, sedativ, relaxant si calmant.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.