Traseu

Cifoza reprezinta o accentuata curbare a portiunii superioare a coloanei toracice ce determina o deformare a spatelui cu aparitia unui spate rotund, cocosat, mai este numita boala Scheuerman sau simplu cocoasa. O curbura cifotica arata ca litera "C" cu deschiderea indreptata spre fata. Desi coloana vertebrala toracica are o curbura fiziologica, daca aceasta depaseste 40 - 45 de grade, se considera anormala si este deci o deformare a coloanei vertebrale. Cifoza poate avea diferite grade de severitate de la modificari minore ale spatelui pana la deformari severe, probleme cu nervii si dureri cronice.

 

 

Care sunt cauzele frecvente ale cifozei?

Cifoza apare cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale toracice, desi aceasta poate afecta si nivelul cervical si lombar. Exista mai multe cauze ale cifozei. Prima cauza este congenitala, ceea ce inseamna ca este o conditie prezenta de la nastere. O problema a coloanei vertebrale congenitala afecteaza dezvoltarea coloanei vertebrale. A doua cauza este traumatica, ceea ce inseamna ca este cauzata de o trauma sau ranire a coloanei vertebrale. In al treilea rand sunt efectele tratamentului medical sau chirurgical. In cele din urma, osteoporoza poate provoca cifoza la adulti. Osteoporoza este o afectiune care duce la pierderi majore de masa osoasa, lasand oase fragile si predispuse la fracturi. Osteoporoza este cea mai frecventa cauza de cifoza la adulti. Este mult mai frecventa la femei decat la barbati din cauza pierderilor de estrogen, femeile aflate la menopauza si postmenopauza, aceasta determina progresiv invaliditate. Cifoza Scheuerman este o forma de cifoza care progreseaza si nu se poate face nimic ca sa se previna aceasta progresie. Evolutia ei se opreste doar cand se atinge maturitatea osoasa la adolescenti. Cel mai simplu de tratat este cifoza posturala. Cifoza poate aparea la orice varsta.

 

Ce se urmareste prin recuperarea cifozei?

Obiectivele fizioterapeutice de recuperare in afectiunile cifotice sunt: corectarea atitudinii cifotice sau daca nu macar reducerea deformatiilor; cresterea amplitudiniilor de miscare articulara in limite permise; asuplizarea coloanei vertebrale dorsale prin exercitii de mobilizare a coloanei vertebrale si a musculaturii paravertebrale; cresterea fortei si rezistentei musculaturii paraverebrale si a spatelui; reeducare respiratorie invatarea deprinderii de a respira corect; educarea pacientului cu privire la mentinerea posturilor corecte si antalgice.

 

In ce consta concret recuperarea cifozei?

Programul de tratament consta in kinetoterapie ce presupune exercitii fizice de corectare si mentinere a posturii; exercitii de stretching; exercitii respiratorii; mobilizari ale coloanei vertebrale. Kinetoterapia se asociaza cu masajul terapeutic care are efect relaxant si decontracturant, reduce durerea. Cu laserterapia si electroterapia care sunt bine cunoascute pentru efectele sale sedative, vasculotrofice, antiinflamatoare, antalgice. Toate aceste terapii impreuna formeaza terapia combinata care ajuta la cresterea randamentului recuperarii si obtinerea unor efecte benefice si de durata.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.