Traseu

La nivelul articulatiei genunchiului intalnim doua ligamente incrucisate, ligamentul incrucisat anterior si ligamentul incrucisat posterior. Acestea asigura solidaritatea in flexie a genunchiului. Lezarea ligamentului incrucisat anterior se poate procuce daca: se rasuceste genunchiul in timp ce talpa ramane nemiscata pe sol, va opriti brusc din alergat, sariti pe picior cu genunchiul intins, experimentati o lovitura directa in genunchi.

 

Care sunt cauzele frecvente ale rupturii de ligament incrucisat?

Cand se rupe ligamentul incrucisat anterior puteti simti o durere ascutita, intensa si puteti auzi o pocnitura puternica. Este posibil sa va pierdeti capacitatea de a va lasa greutatea pe piciorul afectat deoarece articulatia genunchiului nu va mai poate sustine. De obicei genunchiul se umfla imediat sau in cateva minute sau ore. Traumatismele genunchiului care determina lezarea ligamentului incrucisat posterior determina adesea si leziuni ale celorlalte ligamente sau ale cartilajului articular. Leziunile ligamentului incrucisat posterior pot sa apara rapid, ca urmare a unui traumatism direct sau, in timp, daca este suprasolicitat. O leziune a ligamentului incrucisat posterior poate avea urmatoarele manifestari: durere ascutita sau surda situata profund in articulatia genunchiului sau in spatele genunchiului, rigiditate, senzatie de nesiguranta si tumefiere la nivelul articulatiei genunchiului, durere la mers prelungit si ridicat greutati, dificultate la urcatul si coboratul scarilor. Pentru un diagnostic este nevoie de consultul unui medic ortoped. In functie de gravitatea leziunii, tratamentul consta in fiziokinetoterapie sau interventie chirurgicala urmata de fiziokinetoterapie. Daca nu este tratata la timp, leziunea ligamentului incrucisat anterior sau posterior poate determina scaderea calitatii vietii persoanei in cauza cu o uzura prematura a articulatiei genunchiului.

 

Ce se urmareste prin recuperarea rupturii de ligament incrucisat?

Obiectivele principale in tratamentul de recuperare a unei leziuni de ligament incrucisat anterior sau posterior constau in reducerea durerii, tumefierii, inflamatiei prin fizioterapie, imbunatatirea mobilitatii, fortei musculare, coordonarii, stabilitatii, echibibrului prin kinetoterapie. Stabilirea obiectivelor terapeutice este un pas foarte important intrucat planul de tratament se va baza pe atingerea acestora. Acestea sunt personalizate si adaptate conditiei in care va aflati. Ca urmare, programul de recuperare medicala este indicat sa fie facut intr-un centru de specialitate cu personal calificat.

 

In ce consta concret recuperarea rupturii de ligament incrucisat?

In cadrul programului de recuperare sunt folosite mai multe proceduri de tratament cu actiune specifica a caror asociere are rolul de a imbunatati randamentul terapeutic (conceptul de terapie combinata). In cazul unei leziuni de ligament incrucisat anterior sau de ligament incrucisat posterior fizioterapia are rolul de a diminua durerea, tumefierea si inflamatia iar prin kinetoterapie se utilizeaza tehnici de mobilizare activa si pasiva, de facilitare neuroproprioceptiva cu scopul redobandirii functiei statice si dinamice a articulatiei genunchiului. La centrul de recuperare medicala KinetikMed din Cluj principalele proceduri de tratament pe care le folosim in tratamentul leziunilor ligamentelor incrucisate sunt kinetoterapia, fizioterapia si masajul medical.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.