Traseu

Entorsa reprezinta o leziune traumatica a unui ligament cauzata de o intinderea excesiva. Ligamentul poate prezenta mici leziuni sau se poate chiar rupe, asta ducand la aparitia unui hematom in cazuri mai severe sau a unei umflaturi predominante insotita de durere. Zonele cele mai afectate de entorse sunt glezna, incheietura mainii, genunchiul si laba piciorului. Ligamentele afectate se umfla, pot sa-si schimbe culoarea, sunt mai calde la atingere si sunt extrem de dureroase.

 

Care sunt cauzele frecvente ale entorsei?

In general, cu cat durerea este mai puternica, cu atat entorsa este mai severa. Entorsele se clasifica in general in 3 grade in functie de gravitatea lor. Entorse de gradul I sau entorsele usoare sunt prezentate ca fiind elongari ligamentare si microrupturi de fibre. Cele de gradul II, moderate, sunt ceva mai serioase, fiind rupturi partiale sau totale ale unuia sau mai multor ligamente ale zonei afectate. Entorse de gradul III sunt cele mai severe, fiind caracterizate ca rupturi ligamentare de obicei totale asociate cu fracturi. Cauza cea mai frecventa de producere a entorselor consta intr-o rasucire interna sau externa a labei piciorului fata de glezna, fortele respective ducand la intinderea ligamentelor. Ligamentele intinse sau rupte reprezinta doar stabilizatorii pasivi ai articulatiei, asadar pentru a preveni o noua entorsa si a asigura articulatia lezata vom lucra pe stabilizatorii activi care sunt reprezentate de structurile musculare pe care le detinem. Intr-un traumatism de obicei exista o scadere majora de masa musculara pe tesuturile afectate, astfel este nevoie de o crestere de forta musculara capabila sa ne asigure buna miscare. Inainte de a incepe un tratament de recuperare medicala, este foarte important sa fie efectuata o sedinta de evaluare in care terapeutul specializat in astfel de terapii sa observe istoricul medical si mai ales zona afectata ca sa poata stabili gradul de mobilitate, forta existenta, lucrurile care se pot face si unde exista probleme. Un plan de tratament ulterior, ghidat dupa obiectivele medicale stabilite la evaluare este cu mult mai eficient, deoarece urmareste strict problema individuala, intrucat fiecare dintre noi suntem diferiti chiar daca purtam aceiasi afectiune. Aceasta evaluare se poate realiza prin stabilirea unei programari telefonice la centrul nostru pentru a stabili ulterior obiectivele tratamentului si a vedea particularitatile despre care am pomenit.

 

Ce se urmareste prin recuperarea entorsei?

Vindecarea depinde de gravitatea situatiei si de obicei se incadreaza intre patru pana la sase saptamani, perioada in care sunt recomandate un program complet de reabilitare. Principalele obiective urmarite sunt cresterea mobilitatii, combaterea durereii, a procesului inflamator, stabilizarea articulatiei traumatizate cu ajutorul intaririi musculaturii prin tehnici speciale de kinetoterapie. Programul de tratament al entorsei urmareste in primul rand scaderea durerii si a inflamatiei daca aceasta se gaseste intr-un stadiu acut.

 

In ce consta concret recuperarea entorsei?

Ca si tratamente noi utilizam kinetoterapia si mijloacele ei, folosind la inceput intinderi executate usor de catre un fiziokinetoterapeut, mobilizari care sa faciliteze miscarea fara a provoca durere suplimentara si fizioterapia ca adjuvant in terapia durerii avand la indemana electroterapia, laserterapia si masajul medical. Pentru rezultate de inalta calitate, centrul nostru utilizeaza terapia combinata deoarece ofera o crestere considerabila a calitatii serviciilor. Aceasta terapie se refera la faptul ca utilizam atat kinetoterpia cat si fizioterapia si masajul medical in paralel, pentru a creste randamentul terapeutic si a produce o recuperare completa intr-un interval de timp relativ mai scurt.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.