Traseu

Fractura metacarpienelor reprezinta intreruperea continuitatii corticalei diafizei sau epifzei metacarpului. O fractura metacarpiana este o conditie relativ comuna ce este caracterizata de o pauza intr-unul din oasele lungi ale mainii cunoscut sub numele de metacarpian. Palma mainii cuprinde in primul rand de 5 oase lungi cunoscute sub numele de metacarpiene. Metacarpienele se articuleaza cu oasele mici ale incheieturii cunoscute ca oase carpiene si cu oasele mici ale degetelor cunoscute ca falange.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de metacarpiene?

In timpul anumitor activitati, cum ar fi un pumn sau impactul direct al mainii, stresul este pus pe oasele metacarpiene. Cand acest stres este traumatic si dincolo de ceea ce osul poate rezista, apare o pauza la unul sau mai multe metacarpiene. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de fractura metacarpiana. Datorita fortelor relativ mari necesare pentru a rupe un os metacarpian, fractura metacarpiana este adesea vazuta in asociere cu alte leziuni ale incheieturii mainii sau degetelor, cum ar fi entorse, luxatii articulare sau alte fracturi ale mainii sau pumnului. O fractura metacarpiana cel mai frecvent apare ca rezultat al lovirii cu pumnul (in special intr-un obiect greu). Ocazional pot sa apara ca urmare a unui impact direct cu mana, a unui obiect care are viteza mare (cum ar fi un stick de hochei sau de o minge de cricket) sau caderea pe degete sau degetul mare. Semne si simptome ale unei fracturi metacarpiene.

Pacientii cu aceasta conditie experimenteaza de obicei un debut brusc de dureri intense de mana la momentul leziunii. Durerea poate fi simtita si pe partea anterioara, posterioara sau pe partile laterale ale mainii. Durerea poate, deasemenea, radia in degete sau incheietura mainii afectate. Pacientii cu o fractura a metacarpienelor pot prezenta, slabiciune, umflaturi, vanatai si durere la atingerea cu fermitate a regiunii afectate de os. Durerea poate, creste la anumite miscari ale incheieturii mainii si degetelor, cum ar fi deschiderea si inchiderea mainii si degetelor, activitati generale de prindere, ridicare sau transportarea obiectelor si impingerea cu mana afectata. Ca simptome ar mai fi: durere si impotenta functionala variabila; echimoza; mobilitate anormala; tumefactie; crepitatii osoase.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de metacarpiene?

Obiectivele generale ale recuperarii fracturii de metacarpiene vizeaza: ameliorarea durerii; reducerea inflamatiei; reducerea tumefactiei; mentinerea mobilitatii normale articulare; imbunatatirea foreti si rezistentei musculare; corectarea pozitiilor vicioase; reeducarea sensibilitatii; imbunatatirea circutatiei sanguine si limfatice.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de metacarpiene?

Pentru a incepe tratamentul de recuperarea trebuie sa va faceti o programare telefonica in vederea unei evaluari initiale facute de un fuzioterapeut. Acesta va ofera consilierea necesara, stabileste obiectivele de recuperare, concepe programul de exercitii individuale si analizeaza situatia in care va aflati. Tratamentul recuperator se face prin intermediul terapiei combinate ce contine: kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, toate pentru a obtine efecte maximale ale recuperarii fracturii de metacarpiene. Kinetoterapia vizeaza recuperarea functiei afectate prin mobilizari, manipulari, tractiuni, exercitii active, active cu rezistenta, cu mingi, flexor de degete, cu aparate, cu scripete si altele. Electroterapia are efect antalgic, antiinflamator, stimulator si decontracturant al musculaturii. Laserterapia are efect sedativ, rezorbtiv, vasculotrofic si hipereminat. Masajul terapeutic este relaxant, destresant, imbunatateste circulatia sangelui si a lifei, tonifiaza si decontractureaza musculatura.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.