Traseu

Lordoza este cunoscuta popular si sub numele de "dureri joase de spate sau de sale", este o efectiune a coloanei vertebrale lombare si se manifesta printr-o curbura excesiva spre partea anterioara, peste limita fiziologica normala.

  

Care sunt cauzele frecvente ale lordozei?

Lordoza apare atunci cand arcul normal al coloanei vertebrale din partea inferioara a spatelui sau a regiunii lombare este curbat anterioar mai mult decat in mod normal. Acest lucru poate duce la exces de presiune asupra colonei lombare cauzand durere. Cel mai simplu mod de a verifica lordoza este ca o persoana sa se intinda pe spate pe o suprafata dura. Kinetoterapeutul trebuie sa poata aluneca cu mana intre zona lombara si suprafata dura. Spatiul trebuie sa fie mic daca nu aveti lordoza iar daca exista un spatiu suplimentar intre mana si suprafata dura inseamna ca aveti lordoza. De multe ori lordoza apare in copilarie fara nici o cauza cunoscuta, ea poate efecta persoane de orice varsta. Cauzele posibile ale lordozei sunt: posturi gresite, obezitate, sarcina, osteoporoza, defecte prezente din nastere, o tulburare a discurilor intervertebrale, spondilolistezis etc.. Ar trebui sa urmati un tratament daca aveti oricare din urmatoarele simptome: durere in zona lombara, spasme musculare, furnicaturi sau amorteala, dificultati cu vezica urinara sau cu intestinele, deformare lordotica a coloanei vertebrale. O mare parte din mobilitate, flexibilitate si activitatile zilnice depind de starea de sanatate a coloanei vertebrale. Tratamentul de baza te poate ajuta la corectarea curburii si la prevenirea complicatiilor care pot aparea mai tarziu in viata cum ar fi artrita sau durerile cronice de spate.Pentru majoritatea oamenilor lordoza nu cauzeaza probleme grave de sanatate daca sunt lasate netratate, dar sunt dureroase. Cu toate acestea, din moment ce coloana vertebrala este responsabila pentru o mare parte a miscarii si flexibilitatii, este important sa se mentina sanatoasa. Lordoza netratata ar putea duce la un risc crescut de probleme cu coloana vertebrala, sold, picioare, si organele interne.

 

Ce se urmareste prin recuperarea lordozei?

Principalele obiective terapeutice de care se tine cont in recuperarea lordozei sunt: reducerea durerilor resimtite la nivelul spatelui prin corectarea posturilor vicioase care pot accentua afectiunea, asuplizarea coloanei vertebrale prin tonifierea musculaturii paravertebrale, tonifierea musculaturii abdominale si fesiere (muschiul iliopsoas, patratul lombat), eliminarea contracturilor de la nivelul musculaturii paravertebrale prin relaxarea musculaturii paravertebrale, refacerea mobilitati articulatiilor intervertebrale, stabilizarea coloanei vertebrale si corectarea curburilor patologice.

 

In ce consta concret recuperarea lordozei?

Terapia combinata vine in intampinarea recuperarii deoarece are rezultate net superioare formelor clasice de tratament. Daca asociem terapia prin miscare cu electroterapia care are efact antalgic, antiinflamator, sedativ cu laserul terapeutic care este un bun antiinflamator si vasculotrofic si cu masajul terapeutic atunci obtinem un randament terapeutic care creste considerabil ca urmare a efectelor benefice aduse. Fiecare procedura actioneaza in mod diferit asupra simptomelor ceea ce duce la imbunatatiri semnificative ale sanatatii.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.