Traseu

Fractura de femur consta in ruptura portiunii superioare a osului coapsei. Traumatismul se produce fercvent la nivelul colului femural si in regiunea trohanteriana, chiar sub colul femural.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de femur?

Femurul este cel mai lung si rezistent os din organism, ca fractura sa se produca este nevoie de un traumatism de mare intensitate. Accidentele rutiere reprezinta principala cauza a fracturilor de femur. Fracturile femurului pot varia foarte mult, in functie de forta care provoaca ruptura. Bucatile de os pot fi aliniate corect sau pot fi inafara alinierii (stramutate); fractura poate fi inchisa (piele intacta) sau deschisa (osul perforeaza pielea). Fracturile de femur sunt clasificate in functie de: amplasarea fracturii (corpului femural este impartit in treimi: distala, mijlocie, proximala); modelul de fractura (de exemplu, oblica, transversala, cominutiva); daca pielea si muschii osului rupt sunt prejudiciati. Cele mai frecvente tipuri de fracturi de diafiza femurala includ: fractura transversala in acest tip de fractura, pauza este o linie orizontala dreapta care merge perpendicular pe diafiza femurala; fractura oblica, acest tip de fractura are o linie inclinata peste diafiza femurala; fractura spiroida, linia fracturii inconjoara diafiza ca dungile de pe o trestie de zahar, cauzata de o rasucire fortata a coapsei; fractura cominutiva, in acest tip de fractura osul e rupt in trei sau mai multe bucati, in cele mai multe cazuri, numarul de fragmente osoase corespunde cu marimea fortei necesare pentru a rupe osul; fractura deschisa in cazul fragmentelor osoase care starpung pielea si ies la suprafata sau rana se adanceste inspre osul rupt. Fracturile deschise implica de multe ori mult mai multe pagube in jurul muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Dau un risc mai mare de complicatii, in special infectii si iau mai mult timp pentru vindecare. Facturile de diafiza femurala la persoanele tinere se datoreaza unui tip de coliziune de inalta energie. Cea mai frecventa cauza de fracturi femurale este data de accidentele de autovehicule sau motociclete. Fiind lovit de o masina ca pieton este alta cauza, asa cum sunt caderile de la inaltime si plagile prin impuscare. Caderea din picioare sau traumatismele de intensitate mai mica pot provoca fractura femurala la persoanele varstnice, care sufera de osteoporoza. Alti factori care pot favoriza aparitia fracturilor de femur sunt: unele boli ca boala Meniere sau artrita; ereditatea - talia inalta si greutatea mica sau membrii de familie care au avut fracturi o data cu inaintarea in varsta; fumatul; sedentarismul; carentele alimentare.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de femur?

Obiectivele recuperarii in fractura de femur sunt urmatoarele: ameliorarea durerilor si a inflamatiei; refacerea si mentinerea miscarilor in articulatiile supra si sub adiacente fracturii; refacerea tonicitatii si troficitatii musculare; refacerea stabilitatii miscarii controlate si a abilitatii; crestera fortei si rezistentei musculare prerdute sau diminuate pe perioada imobilizarii; respectarea regulilor de igiena a soldului.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de femur?

Noi abordam tratamentul prin intermediul terapiei combinate adica kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, deoarece obtinem un raspuns mai bun la tratament. Kinetoterapia urmareste refacerea fortei si rezistentei musculare, imbunatateirea amplitudini de miscare prin intermediul exercitiilor fizice. Se fac exercitii fizice de mobilizare, relaxare, cu rezistenta, pe placa de echilibru, diagonalele Kabbat, stepper, bicicleta, scripete, spalier, toate pentru a imbunatati starea pacientului. Electroterapia este decontracturanta, antalgica, antiinflamatoare, vasculotrofica, laserterapia este sedativa, hiperemianta, actioneaza in profunzime. Masajul terapeutic este relaxant, destresant, decontracturant, imbunatateste circulatia sanguina si cea limfataica. Folosind terapia combinata grabim procesul de recuperare si intetim efectele sale asupra organismului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.