Traseu

Umarul este cea mai mobila articulatie a corpului avand cea mai imperfecta coaptare a suprafetelor articulare. Acest neajuns morfologic este suplinit printr-un sistem de structuri capsulotendinoase de mare eficienta morfofunctionala, care, in marea majoritate a cazurilor stau la baza disfunctionalitatii umarului.

 

Care sunt cauzele frecvente ale periartritei scapulohumerale?

Periartrita scapulohumerala reprezinta un sindrom dureros insotit de limitarea miscarilor, datorita afectarii structurilor periarticulare (ligamente, capsula, tendoane, bursa, muschi). Aceasta are cinci forme clinico-anatomo-functionale: umarul dureros simplu, umarul acut hiperalgic, umarul mixt, umarul blocat si umarul pseudoparalitic. Umarul dureros simplu are la baza tendinita sau bursita (inflamatia tendonului sau bursei); la durere, apar reactii reparatorii cu calcifieri care pot precipita sindroame dureroase ulterioare si la aparitia unor solicitari se pot produce usor rupturi ale acestor fibre vulnerabile cu declansarea unui process inflamator. Umarul acut hiperalgic are ca substrat o tendinita calcifianta in puseu inflamator sau o migrare de elemente calcifiate in bursa subacromiodeltoidiana si se caracterizeaza prin durere violenta, puternica ce apare mai ales la tendinta de mobilizare a umarului dar si spontan. Umarul mixt este o asociere dintre un umar dureros de origine tendinoasa sau bursitica si o limitare a miscarii prin contractura musculara antalgica in muschii rotator, flexori sau abductori ai umarului. Umarul blocat are ca substrat o capsulita retractila si se caracterizeaza in primul rand printr-o limitare marcata a mobilitatii umarului, durere inconstanta si de intensitate mica si poate fi consecinta unui tratament prea scurt sau necorespunzator efectuat. Umarul pseudoparalitic are la baza perforarea, ruptura de diverse grade a mansonului rotatorilor, aparuta pe fond degenerativ dar poate fi semnalata si la tineri, dupa traumasm.

 

Ce se urmareste prin recuperarea periartritei scapulohumerale?

Clinic, umarul prezinta o dificultate la miscarile active sau chiar incapacitatea de a le efectua. In cele mai multe cazuri periartrita scapula-humerala este insotita si de afectarea coloanei cervicale, din acest motiv fiind indicat sa urmati un tratament de recuperare adaptat cazului dumneavoastra. Planul de tratament are ca obiective diminuarea durerii si a inflamatiei prin fizioterapie, decontracturare musculara prin masaj medical si tehnici specifice de kinetoterapie, imbunatatirea stabilitatii umarului si corectare posturala prin kinetoterapie. Stabilirea obiectivelor de tratament este un pas foarte important intrucat acestea reprezinta nucleul in jurul caruia se invarte planul terapeutic si este nevoie sa fie personalizate cazului dumneavoastra. De foarte multe ori patologia umarului se asociaza cu patologia coloanei cervicale si de aceea este nevoie ca fiziokinetoterapeutul sa aiba o imagine centrata pe afectiunea locala dar si o imagine globala a problemelor secundare afectiunii principale.

 

In ce consta concret recuperarea periartritei scapulohumerale?

In tratamentul de recuperare al periartritei scapula-humerale se folosesc mai multe proceduri de tratament care au rolul de a imbunatati potentialul terapeutic. Fiecare procedura are un efect bine determinat iar asocierea lor va aduce beneficii mai mari intr-o perioada de timp mai scurta. La centrul de recuperare medicala KinetikMed din Cluj-Napoca fiziokinetoterapeutii nostri folosesc ca principale proceduri de tratament pentru periartita scapula-humerala fizioterapia, kinetoterapia si masajul medical.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.