Traseu

Recuperarea coordonarii reprezinta recuperarea functionarii armonioase a unei parti a corpului sau a intreg corpului implicand miscarea. Inclusiv miscarea grosiera, miscarea de finete si de planificare a miscarii. Pentru ca miscarea sa fie folositoare ea trebuie sa se produca in conditii bune, adica sa fie coordonata. Recuperarea coordonarii urmareste "combinarea activitatii unui numar de muschi in cadrul unei scheme de miscare continua, lina, executata in conditii normale". Performanta motorie slaba, afectarea coordonarii se poate manifesta prin probleme de coordonare, echilibru precar, neindemanare, scaparea lucrurilor; afectarea mersului pe jos, in patru labe, a statului, probleme de prindere, aruncare, lovire, alergare, sarituri, salturi, taiere, colorare, imprimare, scris.

 

Perturbarea semnificativa si persistenta a coordonarii interfereaza cu activitatile cotidiene. Stresul crescut este o cauza comuna a problemelor de coordonare. Un sistem nervos anormal subliniat poate actiona haotic si mai involuntar decat in mod normal, cauzand probleme de control muscular. Miscarile musculare sunt controlate de sistemul nervos. Cand sistemul nervos este sanatos, muschii functioneaza normal si cauzeaza miscari normale si coordonate. Cand sistemul nervos este stresat, se poate purta anormal. Aceste simptome sunt exemple ale modului in care muschii pot actiona cand sistemul nervos este perturbat. Alte simptome legate includ spasme musculare si dureri musculare sporadice si persistente.

 

Stresul crescut poate predispune mintea si corpul la oboseala. Un organism care este anormal va folosi resursele sale energetice mai repede decat in mod normal si prin urmare, poate deveni rapid obosit. Cand suntem obositi, putem avea probleme de coordonare, probleme de gandire si concentrare, precum si probleme de modelare si vocalizare a gandurilor noastre. De fapt, oboseala poate afecta capacitatea unei persoane de a rationa si de a functiona similar cu cea de a fi afectat de alcool. Daca este afectata proprioceptia senzitiva sau centrii subcorticali apar tulburarile de coordonare a miscarilor. Pierderea coordonarii consta in incapacitatea de a realiza miscari complexe cu precizie. Afectarea coordonarii este de cele mai multe ori determinata de boala, afectiuni neoplazice, afectiuni neurologice sau de inaintarea in varsata.

 

Obiectivele urmarite in recuperarea coordonarii sunt: controlul procesului inflamator si al durerii; refacerea mobilitatii articulare si a flexibilitatii tesuturilor periarticulare; imbunatatirea fortei si rezistentei musculare; refacerea coordonarii musculare specifice (in lant cinematic inchis si deschis); dezvoltarea rezistentei cardio-vasculare (ameliorarea capacitatii generale de efort).

 

Daca aveti probleme de coordonare atunci este timpul sa apelati la tratamentul kinetic pentru tratarea lor. Este nevoie doar de o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare initiala. Aceasta evaluare initiala este facuta de un fiziokinetoterapeut si are scopul de a evalua starea in care va aflati si de a stabili obiectivele programului de recuperare. Tot atunci se va elabora si planul individual de tratament pe baza obiectivelor stabilite si veti primi toata consilierea necesara.

 

Tratamentul este format din terapie combinata adica kinetoterapie, masaj terapeutic, electroterapie si laserterapie. Terapia combinata are scopul de a imbunatati efectele tratamentului si de a obtine rezultatele dorite. Kinetoterapia urmareste obtinerea coordonari prin exercitii de rotatie, intindere, coordonare, exercitii dinamice de echilibru si coordonare, de facilitare neuroproprioceptiva si alte metode. Electroterapia stimuleaza si decontractureaza musculatura dar reduce si durerea. Laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind circulatia sanguina si rupand placile aderentiale, are efect sedativ. Masajul terapeutic este un foarte bun relaxant si decontracturant, stimuland muschii si circulatia sanguina.