Traseu

Gonartroza este o boala degenerativa a articulatiei genunchiului. Prin artroza intelegem distrugerea cartilajului articular din interiorul unei articulatii, este o boala de uzura. Consta in pierderea cartilajului articular, formarea de osteofite si deformarea articulatiei afectate.

 

Care sunt cauzele frecvente ale gonartrozei?

Exista factori declansatori, cum ar fi traumatisme majore si factori care accelereaza progresia artrozei cum ar fi instabilitatea sau suprasarcina mecanica a articulatiei afectate. Exista deasemenea o predispozitie genetica la boala. Cele mai afectate sunt articulatiilor genunchiului, soldului articulatiile mainilor, coloanei cervicale si lombare. Odata inceput procesul degenerativ articular este dificil sa mai poata fi oprit, astfel incat frecventa artritei creste odata cu varsta. Gonartroza poate aparea la pacientii mai tineri care au avut accidente anterioare, interventii chirurgicale sau care au implicare secundara cu boala reumatica. Gonartroza poate fi clasificata in doua categorii: gonartroza din cauza cunoscuta si gonartroza din cauza necunoscuta, numita gonartroza ideopatica. O cauza determinanta in apartia gonartrozei este reprezentata de dezaxarea membrului inferior, adica axul membrului inferior este stramb (in forma de X sau in forma de paranteza). Alte cauze sunt leziunea meniscului prin diferite traumatisme sau fractura platoului tibial. Simptomul caracteristic in gonartroza este durerea mecanica (la mers sau stat in picioare), pe parcursul evolutiei durerea apare in repaus sau noaptea. Alte simptome sunt limitarea mobilitatii si modificarea formei articulare.

 

Ce se urmareste prin recuperarea gonartrozei?

Obiectivele terapeutice pe care le urmarim in recuperarea gonartrozei sunt urmatoarele: prevenire instalarii flexumului de genunchi care poate fi ireductibil; mentinerea si cresterea mobilitatii articulatiei genunchiului; egalarea fortei musculaturii flexoare si extensoare a genunchiului; refacerea echilibrului muscular static si dinamic; asigurarea si mentinerea stabilitatii articulatiei genunchiului.

 

In ce consta concret recuperarea gonartrozei?

La centrul KinetikMed abordam terapia combinata ce consta in kinetoterapie, electroterapie si masaj terapeutic. In cadrul sedintei de kinetoterapie utilizam exercitii fizice pentru intarirea musculaturii flexoare si extensoare a genunchiului; mobilizari; tractiuni pentru a reduce presiunea de la nivelul articulatiilor genunchiului; tehnici de facilitare neuroproprioceptiva cu scopul de a creste amplitudinea de miscare sau forta musculara; exercitii cu scripete; exercitii pe placa de echilibru pentru antrenarea stabilitatii, etc.. Electroterapia o utilizam cu scopul de a reduce durerea si inflamatia, masajul cu scopul de a relaxa, de a imbuntati circulatia locala. Terapia combinata aduce numai benefici in tratarea gonartrozei si in viata pacientilor.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.