Traseu

Fractura de maleola poate merge de la simpla rupere a unui singur os, pana la fracturi multiple, cu dislocarea gleznei si pentru care este necesar ca pacientul sa evite sa se sprijine pe piciorul afectat o lunga perioada de timp. Cu alte cuvinte, cu cat sunt fracturate mai multe oase, cu atat glezna devine mai instabila.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de maleola?

Posibilitatea ca fracturile de maleola sa fie asociate cu leziuni ale ligamentelor este mare. Acestea ajuta la mentinerea oaseleor gleznei si articulatiei in pozitia corecta. Aceste fracturi afecteaza persoane de toate varstele. Tibia si peroneul contribuie la formarea articulatiei gleznei: maleola mediala este proeminenta interna a tibiei; maleola posterioara, este portiunea posterioara a tibiei; maleola laterala, este extremitatea inferioara a fibulei (proeminenta laterala a gleznei). Toate acestea, impreuna cu talusul alcatuiesc articulatia gleznei. In functie de zona afectata, de exemplu fractura extremitatii inferioare a peroneului se numeste fractura de maleola laterala; fractura care lezeaza tibia si peroneul se numeste fractura bimaleolara; fractura extremitatii inferioare a tibiei se numeste fractura de maleola mediala. O glezna fracturata poate varia de la o simpla pauza a unui singur os, care nu te poate opri sa mergi pe jos, la mai multe fracturi, care forteaza glezna din loc si pot afecta mersul timp de cateva luni. Pur si simplu cu cat mai multe oase sunt rupte, cu atat mai instabila devine glezna. Se pot deteriora ligamente, care tin oasele si articulatia in pozitie. Cauzele aparitiei fracurii de maleola sunt: rasucirea sau rotirea gleznei; rularea sau sucirea gleznei; impiedicare sau cadere; impact in timpul unui accident de masina. Simptomele comune ale fracturii maleolare includ: durere imediata si severa; umflaturi; vanatai; sensibilitate la atingere; roseata in jurul gleznei; deformarea articulatiei; imposibilitatea sprijiniri pe picior.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de maleola?

Obiectivele pe care le urmarim in recuperarea fracturii maleolare sunt: reducerea durerii, reducerea inflamtiei si a edemului; mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulare; obtinerea stabilitatii membrului afectat; cresterea fortei musculare; corectarea pozitiei vicioase; reeducarea echilibrului.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de maleola?

Tratamentul recuperator este format din kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Toate aceste terapii se numesc terapii combinate si ele maximizeaza efectele recuperarii. Kinetoterapia urmareste reluarea functiei pierdute prin exercitii pasive, active, active cu rezistenta, de facilitare neuroproprioceptiva, cu scripeti, placa de echilibru, mobilizari, etc. Electroterapia are efect antalgic, antiinflamator si stimulator al refacerii osoase si musculare. Laserterapia grabeste procesul de vindecare, actionand in profunzime si sedand durerea. Masajul terapeutic este puternic relaxant, tonifiant, destresant si activator al circulatiei sanguine.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.