Traseu

Discopatia lombara este o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Coloana vertebrala este formata din vertebre suprapuse una peste alta, intre aceste vertebre sunt discurile intervertebrale.

 

Care sunt cauzele frecvente ale discopatiei lombare?

Discurile vertebrale sunt realizate din cartilaj (cum ar fi garnituri intre doua nuci). Maduva spinarii este alcatuita dintr-un fascicul de fibre nervoase. Aceste fibre nervoase parasesc creierului si transmit semnale care controleaza intregul organism. Fibrele parasesc maduva spinarii prin spatiile intervertebre (in cazul in care exista discurile intervertebrale). In cazul in care discurile nu sunt integre, vertebrele sunt mai apropiate una de alta si jeneaza fibrele nervoase care ies din ele. Discul vertebral deteriorat al coloanei vertebrale lombare este numit discopatie lombara. In cazul in care discul vertebrelor lombare se deterioreaza si sparge se produce hernia de disc. Discopatia lombara da dureri de spate, aceasta se poate raspandi in abdomen sau pe picior. Concomitent cu durerea apare criza de lumbago, definita ca o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza persoana respectiva. Discopatia in cele mai multe cazuri este cauzata de: degradarea discului intervertebral, odata cu varsta discul nu mai este atat de flexibil; obezitate; sedentarism; suprasolicitari ale coloanei; leziuni ale coloanei vertebrale, acest lucru ar putea duce la mici fisuri ale discului. In acest caz gelul care se gaseste in interiorul discului poate fi fortat sa iasa prin fisuri in stratul exterior al discului. Acest lucru face ca discul sa se rupa liber. Atunci cand muschii vertebrali isi pierd tonusul si nu mai sustin in mod adecvat coloana apare degenerarea discurilor intervertebrale.

 

Ce se urmareste prin recuperarea discopatiei lombare?

Obiectivele uramarite in recuperarea discopatiei lombare sunt: reducerea durerilor si a inflamatiei; relaxarea generala a musculaturii contractate si a musculaturii lombare; tonifierea musculaturii slabite si a musculaturii abdominale; asuplizarea trunchiului inferior prin mobilizarea coloanei lombare; intinderea musculaturii paravertebrale, a muschilor ischiogambieri si psoasiliac.

 

In ce consta concret recuperarea discopatiei lombare?

Tratamentul recuperator se bazeaza pe terapia combinata ce imbina terapia prin miscare, masajul terapeutic, electroterapia si laserterapia. Terapia prin miscare presupune exercitii de relaxare generala, metoda Jacobson si regionala, exercitii de tonifiere a musculaturii slabe, gimnastica Burger, exercitii active si cu contrarezistenta, programul Williams, tractiuni, toate in functie de faza in care se afla pacientul. Electroterapia ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, este decontracturanta, iar masajul este relaxant, sedativ, aduce o stare de confort. Laserterapia imbunatateste circulatia sanguina are efect vasculotrofic si rezorbtiv. Terapia combinata da un randament mult mai bun tratamentului de recuperare in discopatia lombara.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.