Traseu

Luxatia de umar se produce atunci cand capul humeral iese din cavitatea glenoida. Aceasta provoaca leziuni sau rupturi la ligamentele umarului si intinderi. Luxatia umarului este de 2 tipuri: anterioara cauzata de cazaturi pe mana sau pe umar; posterioara cauzata de lovituri puternice directe, rasuciri puternice ale partii superioare a bratului. Un umar dislocat este un prejudiciu in care bratul, osul superior iese din priza sub forma de cupa.

 

Care sunt cauzele frecvente ale luxatiei de umar?

Umarul este articulatia cea mai mobila din organism, ceea ce o face sensibila la dislocare. Cu toate acestea, odata ce ati avut un umar dislocat, articulatia poate deveni instabila si sa fie predispusa la dislocari repetate. Luxatiile de umar se prezinta cu dureri semnificative, iar pacientul va refuza de multe ori sa mute bratul in orice directie. Muschii care inconjoara articulatia umarului au tendinta de a intra in spasm, de a face orice miscari foarte durerose. Cel mai frecvent se gaseste o origine traumatica la originea acestor dureri: caderi sau miscari extreme. Ca si in cazul altor leziuni osoase, durerea poate provoca simptome sistemice de greata si varsaturi, transpiratii, ameteala si slabiciune. Acestea apar din cauza stimularii nervului vag, care blocheaza raspunsul adrenalinei in organism. Ca simptomatologie apare: durerea vie; tumefactia si impotenta functionala totala a bratului; deformarea si atitudinea vicioasa caracteristica: semnul epoletului (depresiune la nivelul cavitatii glenoide a omoplatului), bombarea santului deltoido-pectoral, se poate palpa capul humeral in axila; semnul Berger (bratul este in abductie ireductibila).

 

Ce se urmareste prin recuperarea luxatiei de umar?

Ca tratamentul luxatiei de umar sa fie complet exista niste obiective care trebuie urmarite in functie de particularitatile fiecarui pacient, acestea sunt: relaxare generala si locala; reducerea durerii si a inflamatiei; prevenirea instalarii redorii; recuperarea mobilitatii articulare complete; recuperarea fortei musculare; tonifierea musculaturii periarticulare pentru a prevenii alte luxatii; imbunatatirea stabilitatii articulare; combaterea edemelor; readaptarea si antrenarea la efort.

 

In ce consta concret recuperarea luxatiei de umar?

Tratamentul luxatiei de umar se bazeaza pe kinetoterapie, adica exercitii de respiratie, posturi si pozitii antalgice, exercitii izometrice, mobilizari ale degetelor, pumnului si coloanei cervicale, controlul statici in oglinda; exercitii cu mingi, bastoane, electroterapie si masaj terapeutic. Abordam terapia combinata datorita rezultatelor obtinute. Masajul este relaxant, destresant si decontracturant, electroterapia stimuleaza musculatura, reduce durerea si inflamatia. Laserterapia actioneaza in profunzine, are efect sedativ, vasculotrofic si antalgic, iar kinetoterapia cuprinde exercitii de recuperare a deficitului si imbunatatesc forta si rezistenta musculara. Terapia combinata imbunatateste rezultatele recuperarii in luxatia de umar si aduce un plus calitatii vietii pacientului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.