Traseu

Protuzia discala reprezinta orice deformare a suprafetei discului intervertebral fara existenta unei rupturi a acestuia. Discurile cartilaginoase dintre vertebre sunt adesea mentionate ca fiind protuzionate. Aceste discuri absorb in general socurile primite de coloana vertebrala in timpul activitatilor de zi cu zi si in timpul miscarii. In timpul procesului de imbatranire aceste discuri pot pierde o parte din masa lor de apa. Acesta este un proces numit degenerare. Cand acest tip de degenerare are loc, pacientul poate avea riscul de a dezvolta o serie de conditii si simptome ale protuziei discale.

 

Care sunt cauzele frecvente ale protruziei discale?

Termenul de boala degenerativa nu este chiar adevarat, fiind impropriu spus, deoarece nu este o boala adevarata. Mai degraba, este o deteriorare graduala a discurilor intervertebrale din coloana, un proces care este o parte naturala a procesului de imbatranire. Daca aveti o proeminenta discala atunci suferiti de ceea ce este de obicei numit "disc alunecat". In realitate, aceasta este o problema medicala care se refera la "discurile" intervertebrale ale tesuturilor moi, care separa vertebrele coloanei vertebrale. Protuzia discala poate aparea oriunde de-a lungul lungimii coloanei vertebrale de la gat la partea inferioara a spatelui. Afectiunea poate aparea la nivelul gatului (coloanei cervicale), spate (coloanei toracice) sau partea de jos a spatelui (coloana lombara). O protuzie discala poate fi o afectiune dureroasa, in anumite circumstante, dar principalul factor este varsta. Cu inaintarea in varsta, organismul se deshidrateaza si devine mai putin flexibil, acest fapt explica degenerarea discului. Discurile au doua componente principale, una fibroelastica la exterior, de izolare si un miez gelatinos moale in interior. Cand presiunea de incarcare axiala apare de-a lungul coloanei vertebrale, miezul central gelatinos al discului impinge spre exterior fata fibroelastica a discului. Persoanele varstnice in activitatile zilnice normale cauzeaza incarcarea repetata a discului. Alte cauze ale aparitiei protuziei discale sunt: stilul de viata, fumatul, obezitatea, sedentarismul contribuie la slabirea discurilor intervertebrale; traumatismele creeaza destul soc pentru a provoca o proeminenta discala; ridicarea de greutati; factorii genetici.

 

Ce se urmareste prin recuperarea protruziei discale?

Obiectivele tratamentului recuperator in protuzia discala sunt urmatoarele: combaterea durerilor si a contracturii musculare; descarcarea mecanica a coloanei vertebrale; corectarea dezechilibrelor musculare intre agonisti si antagonisti; profilaxia recidivelor; restabilirea controlului adecvat al miscarii.

 

In ce consta concret recuperarea protruziei discale?

Abordam terapia combinata ce utilizeaza kinetoterapia, electroterapia, laserterapia si masajul terapeutic datorita randamentului pe care il obtinem. Terapia combinata vine in intampinarea recuperarii deoarece are rezultate net superioare formelor clasice de tratament. Daca asociem terapia prin miscare cu electroterapia care are efact antalgic, antiinflamator, sedativ cu laserul terapeutic care este un bun antiinflamator si vasculotrofic si cu masajul terapeutic atunci obtinem un randament terapeutic care creste considerabil ca urmare a efectelor benefice aduse. Fiecare procedura actioneaza in mod diferit asupra simptomelor ceea ce duce la imbunatatiri semnificative ale sanatatii.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.