Traseu

Chistul Baker este un chist plin cu lichid care provoaca o umflatura si o senzatie de apasare in spatele genunchiului (zona poplitee). Durerea se poate agrava atunci cand flectezi sau extinzi complet genunchiul sau la unele activitati. Este de obicei rezultatul unei probleme cu articulatia genunchiului, cum ar fi artrita sau o ruptura a cartilajului articular. Ambele conditii pot provoca genunchiul sa produca prea mult lichid, care poate duce la un chist Baker.

 

Care sunt cauzele frecvente ale chistului Baker?

Tratarea cauzei care sta la baza poate atenua adesea problema. Desi un chist popliteu nu produce nici un prejudiciu pe termen lung, poate fi foarte inconfortabil. Lichidul sinovial este un lichid limpede care circula in mod normal prin cavitatile articulare ale genunchiului. Uneori genunchiul poate produce prea mult fluid. Presiunea in crestere forteaza fluidul in partea din spate a genunchiului si creaza o umflatura. Aceasta umflatura severa a genunchiului provoaca formarea chistului popliteal. Cele mai frecvente cauze ale unui chist popliteu sunt: deteriorarea cartilajului genunchiului (menisc), artrita reumatoida, alte conditii care pot produce inflamare articulatiei genunchiului. Deoarece genunchiul are o articulatie complicata, el poate fi ranit usor. Un cheag de sange poate provoca, deasemenea vanatai si umflaturi in zona poplitee si pe partea posterioara a gambei. S-ar putea sa nu simtiti nici o durere si sa avetii un chist Backer. Simptomele ar putea include: dureri usoare pana la dureri severe; etanseitate sau rigiditate articulara; limitarea amplitudinii de miscare; umflarea zonei poplitee si deasupra acesteia; vanatai la genunchi; rupturi deschise ale chistului si scurgerea lichidului in tesuturile din partea inferioara a piciorului. Acest lucru poate provoca umflarea si roseata in acea parte a piciorului.

 

Ce se urmareste prin recuperarea chistului Baker?

Obiectivele recuperari chistului Backer sunt urmatoarele: reducerea durerii; reducerea edemului; purtarea de baston pentru a nu suprasolicita articulatia; imbunatatirea mobilitatii articulare; cresterea fortei musculare; prevenirea retracturilor; imbunatatirea circulatiei sanguine; drenarea lichidului prin tehnici de drenaj limfatic; combaterea pozitiilor vicioase; imbunatatirea stabilitatii.

 

In ce consta concret recuperarea chistului Baker?

Se foloseste terapia combinata in tratamentul chistului Backer deoarece efectele obtinute sunt net superioare unei simple terapii. Terapia combinata este formata din electroterapie, kinetoterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Masajul terapeutic are rolul de a drena lichidul prin tehnica de dremaj limfatic, de a reduce durerea si edemul. Electroterapia actioneaza asupra musculaturii decontracturando si reducand durerea, laserterapia are scopul stimularii neovascularizatiei si vindecarii plagilor, activeaza sistemul neouroendocrin si reduce durerea. Kinetoterapia vizeaza recuperarea functiei afectate sau diminuate prin mobilizari, manipulari, tractiuni, exercitii pasive, active, exercitii cu scripeti, gimnastica Bobath, stepper, bicicleta, etc.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.