Traseu

Majoritatea oamenilor au tendinta sa se gandeasca la un terapeut fizic ca la cineva pe care te duci sa il vezi atunci cand ai un prejudiciu sau o stare care necesita tratament, cu scopul de a o imbunatati. Ei bine, intr-adevar ca este scopul nostru principal, dar nu e tot ce putem face pentru tine. Kinetoterapeutii te pot ajuta deasemenea sa pierzi in greutate si sa ramai in forma. 

O postura corecta este importanta nu doar din punct de vedere estetic ci mai mult, genereaza dupa sine o serie de avantaje pe termen lung in ceea ce priveste starea de sanatate fizica si psihica. Dintre avantaje, putem aminti o musculatura sanatoasa, tonica, care te sustine in timpul activitatilor zilnice fara a suprasolicita articulatiile, cum se intampla adesea in problemele de statica vertebrala. O postura alungita si tonica asigura pe termen lung un suport al organelor interne, asigura o oxigenare mai buna, iar circulatia si digestia se imbunatatesc considerabil.

Rezistenta la efort este direct proportionala cu energia pe care o generezi in activitatile tale zilnice. In momentul in care se interpune un antrenament fizic mai intens, organismul se resimte, iar energia obsnuita devine ineficienta. Asadar, rezistenta la efort este data de energia care provine din substraturile elementare si este produsa in mitocondrii la nivelul celulelor musculare. Aceste organite celulare transforma depozitele de glicogen si acizi grasi in combustibilul generator de energie pentru orice tip de antrenament sau activitate fizica.

Recuperarea coordonarii reprezinta recuperarea functionarii armonioase a unei parti a corpului sau a intreg corpului implicand miscarea. Inclusiv miscarea grosiera, miscarea de finete si de planificare a miscarii. Pentru ca miscarea sa fie folositoare ea trebuie sa se produca in conditii bune, adica sa fie coordonata. Recuperarea coordonarii urmareste "combinarea activitatii unui numar de muschi in cadrul unei scheme de miscare continua, lina, executata in conditii normale". Performanta motorie slaba, afectarea coordonarii se poate manifesta prin probleme de coordonare, echilibru precar, neindemanare, scaparea lucrurilor; afectarea mersului pe jos, in patru labe, a statului, probleme de prindere, aruncare, lovire, alergare, sarituri, salturi, taiere, colorare, imprimare, scris.

Echilibrul corpului este sustinut de un complex de mecanisme structurale ale organismului si din aceasta cauza poate suferi perturbari care sunt generate de mai multe afectiuni, dintre care, cele mai multe sunt neurologice si musculare. Este important sa stabilim cu exactitate cauza pentru care echilibrul are de suferit, ca mai apoi sa putem sa primim un tratament corespunzator. Cel mai comun simptom in tulburarile de echilibru este vertijul sau ameteala care determina uneori un mers dezechilibrat care poate duce la accidentari serioase.

Stabilitatea articulara reprezinta capacitatea de a mentine sau de a controla miscarea in articulatie sau pozitia acesteia. Stabilitatea se realizeaza prin actiunile de coordonare ale tesuturilor inconjuratoare si sistemului neuromuscular. Stabilitatea mai poate fi numita si rezistena la perturbatii. Stabilitatea si mobilitatea sunt pietrele de baza ale functiei miscarii. Scopul stabilitatii este de a dezvolta stabilitatea posturala de-a lungul lantului cinematic fara a compromite mobilitatea in orice punct al lantului cinematic. Stabilitatea articulara se refera la rezistenta oferita de diferite tesuturi musculo scheletice, care inconjoara o articulatie scheletica. O serie de subsisteme asigura stabilitatea articulara. Acestea sunt subsisteme pasive, active si neuronale. Opusul stabilitati este instabilitatea.

Cand vorbim despre musculatura trebuie sa ne gandim ca o pierdere considerabila de forta musculara atrage dupa sine si o scadere in masa musculara, ajungandu-se la ceea ce speialistii numesc hipotrofie musculara, si in cele din urma, fara ajutor de specialitate, dupa o pierdere majora, se poate ajunge la atrofierea musculaturii, ca o consecinta a imobilizarii prelungite. Forta musculara reprezinta capacitatea muschilor de a se contracta eficient pentru a pune in miscare segmentele corpului.

Mobilitatea articulara reprezinta "capacitatea omului de a utiliza la maximum potentialul anatomic de locomotie intr-o anumita articulatie sau in ansamblul articulatiilor corpului, concretizata prin efectuarea unor miscari cu amplitudine". Mobilitatea mai poate fi definita ca acea capacitatea de a efectua miscari cu segmentele corpului de amplitudini diferite sau de a face miscari de suplete (de mare amplitudine). Mobilitatea este necesara in toate actiunile motrice, ea determina parametrii si caracteristicile miscarii alaturi de alte calitati.

Inflamatia reprezinta un mecanism nespecific de raspuns si aparare a organismului la o agresiune, in cazul articulatiilor acesta se intampla sa fie adesea suprasolicitarea ori solicitarea pe fondul unui dezechilibru muscular deja existent, sau ar putea fi generate de o problema de cauza interna.