Traseu

Fractura de tibie reprezinta o leziune completa sau incompleta in continuitatea tibiei. Aceasta se poate produce prin mecanism direct, indirect, de stres sau printr-o contractie musculara violenta. In functie de localizarea acestora pot interesa sau nu articulatia genunchiului sau a gleznei. Deasemenea pot fi cu sau fara deplasare, deschise sau inchise.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de tibie?

Simptomele unei fracturi de tibie sunt: intreruperea continuitatii osoase, mobilitate anormala fata de celalalt picior, crepitatii osoase asemanatoare unor saci cu nuci, durere care pune pacientul in incapacitatea de a lasa greutate pe piciorul afectat. In cazul unei fracturi de tibie este nevoie sa va prezentati la un medic ortoped pentru a evalua gravitatea acesteia si a va indica tratamentul optim. In functie de gravitatea fracturii tratamentul poate consta in imobilizarea fracturii prin gips sau orteza sau tratament chirurgical. Dupa urmarea tratamentului ortopedic este nevoie de un tratament de recuperare medicala pentru a va recapata mobilitatea si stabilitatea articulara, forta musculara, echilibrul care pot fi afectate de imolilizare sau interventie chirurgicala. Limitarea mobilitatii articulare, deficitul de forta musculara, echilibrul deficitar sunt doar cateva dintre motivele care pot creste riscul altor fracturi si al uzurii premature a articulatiilor dupa o fractura de tibie.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de tibie?

Obiectivele terapeutice pe care le avem in vedere dupa o fractura de tibie sunt reducerea durerii, tumefierii si inflamatiei locale prin fizioterapie, recuperarea mobilitatii articulare, fortei musculare, stabilitatii si echilibrului prin kinetoterapie, imbunatatirea circulatiei loco-regionale, decontracturare musculara prin masaj medical.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de tibie?

Individualizarea obiectivelor terapeutice si a planului de tratament sunt foarte importante intrucat fiecare caz este unic si planul de tratament va fi centrat pe indeplinirea obiectivelor propuse. Pentru a creste eficacitatea tratamentului de recuperare se foloseste conceptul de terapie combinata, care presupune asocierea mai multor proceduri de tratament. Fiecare procedura are rolul ei, iar atunci cand sunt folosite in paralel beneficiile aduse pacientului cresc. In cadrul centrului de recuperare medicala KinetikMed principalele proceduri folosite in tratamentul de recuperare al fracturii de tibie sunt fizioterapia care cuprinde electroterapia si terapia cu laser si kinetoterapia in cadrul careia se folosesc tehnici specifice de mobilizare pasiva si activa cu scopul de a creste mobilitatea articulara, exercitii de tonizare musculara, exercitii care cresc stabilitatea gleznei si a genunchiului, exercitii care imbunatatesc echilibrul.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.