Traseu

Cand vorbim despre musculatura trebuie sa ne gandim ca o pierdere considerabila de forta musculara atrage dupa sine si o scadere in masa musculara, ajungandu-se la ceea ce speialistii numesc hipotrofie musculara, si in cele din urma, fara ajutor de specialitate, dupa o pierdere majora, se poate ajunge la atrofierea musculaturii, ca o consecinta a imobilizarii prelungite. Forta musculara reprezinta capacitatea muschilor de a se contracta eficient pentru a pune in miscare segmentele corpului.

 

Sunt multe cazurile in care ne confruntam cu scaderea fortei musculare datorita unei perioade mai lungi de inactivitate sau activitate mai scazuta din cauza unor patologii ale aparatului locomotor. In literatura de specialitate, sunt descrise sase nivele de forta musculara. Se porneste de la indicatorul 0, care reprezinta un muschi lipsit de forta, nici macar o schitare a miscarii nu este prezenta, pana la nivelul 5, forta musculara normala, antigravitationala, capabila sa se opuna unei rezistente medii si mari.

 

Recuperarea fortei musculare este un proces activ si dinamic si cuprinde o serie de etape in functie de gradul de deficit, varsta, sexul, greutatea corporala, stilul de viata si metabolismul propriu. Este important de retinut faptul ca un muschi slab dezvolta de foarte multe ori contracturi ca sa suplineasca deficitul existent si sa creeze un fals echilibru care provoaca durere. O contractura reprezinta un muschi cu un tonus exagerat si un nivel scazut de oxigenare care determina o durere ascutita care creste si mai mult tonusul in muschiul afectat, astfel dezvoltandu-se un adevarat cerc vicios.

 

Putem scadea tonusul muscular patologic cu ajutorul fizioterapiei si kinetoterapiei. Electroterapia, laserul si hidrotemoterapia stimuleaza circulatia sangvina in zonele afectate, scad durerea, imbunatatesc metabolismul bazal si progresiv reduc factorii care mentin contractura. Cu ajutorul masajului terapeutic crestem elasticitatea si troficitatea tesuturilor imbunatatind starea tegumentului si a musculaturii, reusind in cele din urma sa reducem tonusul contracturii pana la disparitia ei. O serie de exercitii active de tip izometric (anaerobe, fara deplasarea segmentelor articulare) si izotonic simple sau contra unor rezistente progresive ne vor ajuta in cresterea fortei musculare.

 

Este important de retinut, ca inainte de a incepe antrenamentul fizic e bine sa se efectueze cateva manevre de stretching care incalzesc musculatura din jurul articulatiilor supuse incarcarii. In plus, un stretching bun ne ajuta in ameliorarea contracturilor, deoarece orice muschi intins, devine un muschi relaxat. Exsta exercitii care cresc forta musculara si care imbunatatesc si anduranta sau rezistenta la efort. Exercitiile care determina contractia musculatura concentrica si excentrica, daca sunt executate alternativ reusesc sa creasca forta musculara la nivel optim, iar prin oboseala interceptata pe parcursul unui antrenament repetitiv, reusim sa crestem numarul de fibre musculare noi care sa faca fata noului grad de efort necesar.